Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
12:00
A. Pandurević - Vesti A

Orden za Karadžića

Glavni odbor Srpske demokratske stranke na sednici koja će danas biti održana u Istočnom Sarajevu trebalo bi da se izjasni o predlogu Predsedništva ove stranke da se povodom 20 godina od njenog osnivanja Petrovdanskom poveljom odlikuje njen prvi predsednik Radovan Karadžić.

Vest da će partija koju je osnovao Karadžić odlikovati svog prvog predsednika naišla je na različite reakcije koje sežu od besa bošnjačkih političara, preko kritika pojedinih srpskih medija, pa sve do euforičnog raspoloženja običnih građana RS koji su internet portale zatrpali svojim komentarima podrške Karadžiću.

Najviša stranačka odlikovanja, prema saznanjima ''Vesti'', trebalo bi da budu dodeljena i Aleksi Buhi, drugom po redu predsedniku ove partije, Momčilu Krajišniku, nekadašnjem predsedniku NS RS i srpskom članu Predsedništva i haškom osuđeniku, dok će posthumno biti odlikovani Jovan Rašković i Nikola Koljević.

DOBITNICI: Aleksa Buha i Radovan Karadžić


 

Očekivano, ovakav potez SDS-a naišao je na salve besa bošnjačkih političara. Šefket Hafizović, kandidat Stranke demokratske akcije za predsednika RS, optužio je SDS da "pokazuje da neće da promeni svoju politiku".


- SDS pokazuje svoje pravo lice, iako mi nikada nismo ni očekivali da će oni da okrenu novu stranicu. Ako povuku taj potez, on će naneti veliku štetu međunacionalnim odnosima u BiH - izjavio je Hafizović.
 

Izbačen, pa vraćen


Bivše rukovodstvo SDS-a, pod pritiskom OHR-a, 2002. godine usvojilo je odredbu Statuta po kojoj osobe optužene za ratne zločine ne mogu biti članovi stranke, čime je faktički Karadžić isključen.
 

Ova odredba je iz Statuta izbrisana 2007. godine kada je na čelo SDS-a došao sadašnji lider ove partije Mladen Bosić, što je i tada naišlo na burne polemike.
Ipak, najveću buru u sarajevskim medijima, izazvala je Bosićeva poseta Karadžiću u zatvoru u Beogradu kada je pre dve godine uhapšen, i njegova izjava data nakon toga da se ''SDS ne odriče Karadžića''.

Za funkcionera Stranke za BiH i poslanika u NS RS, Muharema Murselovića, "ovo je šok". Lidera SDS-a Mladena Bosića i rukovodstvo ove stranke, on je optužio da "u njihovim glavama rat još nije završen", i upitao ih "kako nekome ko je optužen za genocid mogu da dodeljuju bilo kakvu povelju".


Bivši predsednik SDS-a i lider DP-a Dragan Čavić nije želeo da komentariše ovu vest, uz napomenu da više nije član SDS-a i da ovoj "partiji želi srećnu krsnu slavu Petrovdan i 20 godina postojanja".


Iz SDS-a pak odgovaraju da ih ne interesuju bilo čiji komentari i da će odluku o svemu danas doneti Glavni odbor stranke.


- Biće onako kako GO odluči, a ako me pitate za lično mišljenje povodom ovih komentara ono je: ako se SDS odrekne Radovana onda smo se odrekli sebe. Za srpski narod u RS, Radovan je naš Džordž Vašington - kaže Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a.


On dodaje da se, kako tvrdi, ''SDS vratio sebi i svojim izvornim principima, i da su prošla vremena kada su odluke krojene spram želje pojedinih ambasada, i kada su neki po mišljenje išli u te ambasade''.


Na opšte iznenađenje, na stranu Karadžića i SDS-a, stao je njihov najljući kritičar, izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić, koji proteklih godina nije birao reči koje je upotrebljavao kada je govorio o Karadžiću i SDS-u.


Za Vasića je ovo logičan potez, jer, kako je rekao, "Radovan Karadžić nosi zasluge i za stvaranje RS, a ne samo za osnivanje SDS-a".


- Znam da se to mnogima neće svideti, ali lično nemam ništa protiv te namere SDS-a. Svaki čovek je nevin dok se ne dokaže suprotno i u tom svetlu gledam i na trenutni položaj Radovana Karadžića - izjavio je Vasić.

Rat na internetu


Pojedini mediji iz RS pak kritikovali su SDS da na ovaj način ''provociraju međunarodne krugove i Federaciju BiH'', napominjući da je Karadžić optužen za ratne zločine, te da će ''biti odlikovan na centralnoj proslavi 10. jula, dan uoči komemoracije u Potočarima''.
Na portalima se, s druge strane, rasplamsao pravi rat. Dok posetioci iz RS pozdravljaju ovaj potez SDS-a i izražavaju puno podršku Karadžiću, posetioci iz Federacije ne kriju svoj bes.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online