Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.06.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Bosna u raljama 200.000 terorista

Nevladina organizacija "Kroacija libertas" zatražila je juče zabranu delovanja vehabija u BiH, optužujući ih da su odgovorni za teroristički napad u Bugojnu. "Vehabije u BiH raspolažu paravojskom od oko 200.000 članova, imaju oko 50 tona lakog i teškog skrivenog naoružanja, modernu opremu za špijunažu", navodi se u saopštenju.

Ova nevladina organizacija tvrdi da vehabije u BiH imaju jake lobističke krugove, čak i u stranim ambasadama, koji ih štite do te mere da se ne nalaze na američkoj crnoj listi osoba i organizacija povezanih sa terorizmom.

Uzdrmani temelji države: Policijska stanica u Bugojnu

"Cilj vehabijskog pokreta jeste oslobađanje BiH od Hrvata i Srba terorističkim napadima koje možemo očekivati u novim talasima", navodi se u saopštenju.

Nisu očekivali


Predsedavajući Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Branko Zrno izjavio je da su postojale naznake da bi moglo doći do napada, ali da niko nije očekivao da će to biti "u ovoj formi i obimu".


Zrno je napad na policijsku stanicu u Bugojnom okarakterisao kao klasični teroristički čin.

Inače, policija je u međuvremenu uhapsila Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a još se traga za odbeglim Naserom Palislamovićem.

Privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod policijske stanice u Bugojnu i tom prilikom ubio jednog policajca, a šestoro ranio.


- Čaušević se nalazio se u evidenciji osoba povezanih sa terorističkim mrežama koju je sačinila Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) BiH - tvrde članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma Jugoistočne Evrope.
 

Pretio Tihiću u džamiji


Osuđujući napad, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić potvrdio je da ga je pre nekoliko godina u jednoj od džamija u Bugojnu verbalno napao Haris Čaušević zvani Oks i vređao ga rečima da "nije pravi Bošnjak i da ne može predstavljati Bošnjake zato što je učestvovao u slanju trupa Oružanih snaga BiH u Irak".

Član tima Dževad Galijašević ističe za "Vesti" da najveću odgovornost za teroristički akt u Bugojnu snosi Ministarstvo bezbednosti BiH na čelu sa ministrom Sadikom Ahmetovićem koji je ignorisao upozorenja eksperata i bezbednosnih agencija.


- Iz Ministarstva bezbednosti je proteran Vjekoslav Vuković koji se jedini trudio da razbije mrežu terorista u BiH, a zamenik ministra Mijo Krešić je gurnut u stranu, pa je sve na sebe preuzeo Ahmetović koji je apsolutno nesposoban - kaže Galijašević.


On ne veruje da će slučaj iz Bugojna bilo šta promeniti.
- Imali smo ubistvo porodice Anđelić na katolički Božić pre deset godina kada je to uradio vehabija Muamer Topalović. Pre dve godine izvršen je teroristički napad na tržni centar "Fis" u Vitezu. Još mnoštvo manjih slučajeva postoji, ali bezbednosne strukture ih nisu tretirale kao terorističke napade. Sad im se sve to vraća - kaže Galijašević.


Šef Misije Oebsa u BiH ambasador Geri Robins osudio je bombaški napad u Bugojnu, navodeći da je to napad na bezbednost svih ljudi u BiH.

Zakon protiv burki


Funkcioner SNSD-a Zoran Koprivica ocenio je da napad u Bugojnu govori u prilog inicijative ove stranke da se u BiH zabrani pokrivanje lica, odnosno nošenje burki i nikaba.


- Već neko vreme želimo da zakon o zabrani pokrivanja lica konačno dospe u proceduru, ali čini mi se da će i ovaj put bošnjački političari biti protiv - kaže Koprivica.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.06.2010. 12:21
a sto samo 200.000 da nisu mozda zaboravili (2.000.000) jednu nulu,hjoj koja budalestina upm. sigurno da se trebaju teroristi ganjati i suditi,ali ova cifra je presla svaku mjeru...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online