Utorak 29.06.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti

Bosna u raljama 200.000 terorista

Ova nevladina organizacija tvrdi da vehabije u BiH imaju jake lobističke krugove, čak i u stranim ambasadama, koji ih štite do te mere da se ne nalaze na američkoj crnoj listi osoba i organizacija povezanih sa terorizmom.

Uzdrmani temelji države: Policijska stanica u Bugojnu

"Cilj vehabijskog pokreta jeste oslobađanje BiH od Hrvata i Srba terorističkim napadima koje možemo očekivati u novim talasima", navodi se u saopštenju.

Nisu očekivali


Predsedavajući Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Branko Zrno izjavio je da su postojale naznake da bi moglo doći do napada, ali da niko nije očekivao da će to biti "u ovoj formi i obimu".


Zrno je napad na policijsku stanicu u Bugojnom okarakterisao kao klasični teroristički čin.

Inače, policija je u međuvremenu uhapsila Nermina Avdibašića i Adnana Haračića zvanog Maca koji se dovode u vezu sa bombaškim napadom, a još se traga za odbeglim Naserom Palislamovićem.

Privedeni su i Džemal Tojagić iz Donjeg Vakufa i Haris Čaušević, zvani Oks, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu kod policijske stanice u Bugojnu i tom prilikom ubio jednog policajca, a šestoro ranio.


- Čaušević se nalazio se u evidenciji osoba povezanih sa terorističkim mrežama koju je sačinila Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) BiH - tvrde članovi Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma Jugoistočne Evrope.
 

Pretio Tihiću u džamiji


Osuđujući napad, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić potvrdio je da ga je pre nekoliko godina u jednoj od džamija u Bugojnu verbalno napao Haris Čaušević zvani Oks i vređao ga rečima da "nije pravi Bošnjak i da ne može predstavljati Bošnjake zato što je učestvovao u slanju trupa Oružanih snaga BiH u Irak".

Član tima Dževad Galijašević ističe za "Vesti" da najveću odgovornost za teroristički akt u Bugojnu snosi Ministarstvo bezbednosti BiH na čelu sa ministrom Sadikom Ahmetovićem koji je ignorisao upozorenja eksperata i bezbednosnih agencija.


- Iz Ministarstva bezbednosti je proteran Vjekoslav Vuković koji se jedini trudio da razbije mrežu terorista u BiH, a zamenik ministra Mijo Krešić je gurnut u stranu, pa je sve na sebe preuzeo Ahmetović koji je apsolutno nesposoban - kaže Galijašević.


On ne veruje da će slučaj iz Bugojna bilo šta promeniti.
- Imali smo ubistvo porodice Anđelić na katolički Božić pre deset godina kada je to uradio vehabija Muamer Topalović. Pre dve godine izvršen je teroristički napad na tržni centar "Fis" u Vitezu. Još mnoštvo manjih slučajeva postoji, ali bezbednosne strukture ih nisu tretirale kao terorističke napade. Sad im se sve to vraća - kaže Galijašević.


Šef Misije Oebsa u BiH ambasador Geri Robins osudio je bombaški napad u Bugojnu, navodeći da je to napad na bezbednost svih ljudi u BiH.

Zakon protiv burki


Funkcioner SNSD-a Zoran Koprivica ocenio je da napad u Bugojnu govori u prilog inicijative ove stranke da se u BiH zabrani pokrivanje lica, odnosno nošenje burki i nikaba.


- Već neko vreme želimo da zakon o zabrani pokrivanja lica konačno dospe u proceduru, ali čini mi se da će i ovaj put bošnjački političari biti protiv - kaže Koprivica.

2024 © - Vesti online