Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.03.2017.
00:24
blic.rs, Vestionline A

Kako su hapšenja u Austriji "obezglavila" jednu od najvećih opasnosti na Balkanu

Kada je policija 26. januara u Beču i Gracu sprovela akciju protiv salafista, u kojoj su uhapšena dva propovedača to je donelo olakšanje na Balkanu, jer je među uhapšenima bio i Nedžad Balkan, koji već godinama u Beču propoveda u salafističkoj džamiji, a pored njega su u pritvoru i Mirsad Omerović, kao i Muhamed P., koji su već osuđeni na kazne zatvora.

Reuters
Jedan od najozloglašenijih: Abu Bakr al Bagdadi

To su tri najvažnije ličnosti bečke vehabističke scene koja je poreklom sa Balkana, i koja je i finansijski finansirala selafije u BiH, kao i u Sandžaku.

Nedžad Balkan ima ogroman ideološki uticaj na radikalne balkanske vehabije, od kojih je pojedine finansirao, tvrdi list.

Propovedi salafista se šire preko interneta, a jedan od njegovih đaka bio je i Mevlid J. koji je 2011. kalašnjikovim krenuo na američku ambasadu u Sarajevu.

Prema izjavi njegove majke, radikalizovao se u bečkoj džamiji, ali je Nedžad Balkan negirao da poznaje Mevlida.

Pre nego što je Nedžad Balkan došao u Austriju on je bio kik-bokser u Nemačkoj.

U Austriji je počeo da propoveda, i sledbenici ga nazivaju Abu Muhamed. Njega optužuju da je učestvovao u terorističkom udruženju i da je formirao mrežu koja ugrožava državu, a on te optužbe odbacuje.

Nasilje nad "lošim muslimanima"

Ekspert za bezbednost Vlado Azinović ističe da je Nedžad najradikalniji od svih bošnjačkih selafija u dijaspori.

On zastupa "takfiri" ideologiju, prema kojoj sebi može uzeti za pravo da ocenjuje ko je dobar, a ko loš musliman, a ta ideologija odobrava i nasilje nad lošim muslimanima.

Prema Azinoviću, hapšenja vođa salafističke scene, i ranija osuda Omerovića na 20 godina zatvora zbog terorističkog udruživanja, upućuje jasan signal selafijama u regionu.

- Nakon što je Omerović osuđen i Nedžad Balkan sada uhapšen, ekstremističke selafije takfiri grupe su ostale bez vođe - ukazuje Azinović.

Strukture i hijerarhija, koju su Omerović i Balkan stvorili i dalje postoje, ali je potrebno vreme da ponovo budu delotvorne, objasnio je on.

Azinović ukazuje da u Beču ima još jedna grupa, koja još uvek ima veoma snažan ideološki i finansijski uticaj na vehabije u Bosni i na Sadnžaku.

Radi se o grupi koja otvoreno podržava Islamsku državu, a koja prihvata Islamsku zajednicu u Bosni i res ul Ulemu Huseina Kavazovića, objasnio je Azinović.

On ukazuje da sve te grupe imaju nameru da dugoročno, korak po korak, promene islamsku zajednicu i celo društvo prema salafističkoj dogmi.

Te selafije imaju sada ulogu trojanskog konja, jer pokušavaju da razbiju islamsku zajednicu iznutra, upozorava Azinović.

Podršku dobijaju, kako kaže, od pojedinih arapskih zemalja, ali i bošnjačke dijaspore.

Jedan od njihovih mentora je, navodno, Muhamed P., koji je šef džamije Tevhid u Beču, koji je decembra 2014. uhapšen, a potom pušten na slobodu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online