Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.03.2017.
00:23
sputniknews.com, Vestionline A

Federika Mogerini: Balkanska turneja zavrtanja ruku

Gromoglasno najavljena i lepim rečima začinjena, "balkanska turneja" visoke predstavnice EU Federike Mogerini naizgled je doživela debakl.

Tanjug
Federika Mogerini sa Aleksandrom Vučićem

"Topli zec" za Mogerinijevu u srpskoj skupštini

Nakon što je makedonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio da ne može da prihvati njen zahtev da dâ mandat Zoranu Zaevu, Mogerinijeva je u Skupštini Srbije prošla kroz "toplog zeca" u organizaciji radikala i Dveri.

I iz same Unije stigli su glasovi koji su posetu Mogerinijeve Zapadnom Balkanu ocenili kao misiju težu i od one koja je dovela do nuklearnog dogovora Irana i SAD.

Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, kaže za "Sputnjik" da EU mora da pruži neku vrstu nove poruke Zapadnom Balkanu, koji je suočen sa unutrašnjim problemima od Bosne, preko Makedonije, do unutrašnjih zbivanja u Crnoj Gori.

Predsednik Ivanov krši Ustav Makedonije

Kada je reč o "rampi" koju je Ivanov udario Mogerinijevoj, Đukanović smatra da je situacija u Makedoniji izašla iz sistema ustavnog prava.

- Sama ideja predsednika Ivanova da ne da mandat onome ko je obezbedio većinu u Sobranju sama po sebi je upitna i u sukobu sa ustavom Republike Makedonije. Mislim da je u tom smislu bila sugestija Mogerinijeve, da se zapravo poštuju demokratske procedure i da se onome ko osigura većinu, ma iz koje partije bio, da mandat - kaže Đukanović.

Prema njegovim rečima, to nije mešanje u unutrašnje stvari Makedonije, ako se Mogerinijeva pozvala na formalne procedure koje su predviđene Ustavom.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić smatra da u EU od dolaska Mogerinijeve očekuju da uz lepe reči "podeli neku lekciju, dâ neki uslov i neku reč ucene ili, kako inače rade, da zavrću ruke".

- Uniji zapravo zapadni Balkan nije prvi na listi prioriteta. Oni se sad bave svojim, tzv. istočnim granicama, sankcijama protiv Rusije, držanjem ukrajinske vlade pod kontrolom, pokušajem da se proširi uticaj prema istoku i to im je najvažnije - kaže Samardžić.

On smatra da je Zapadni Balkan već deset godina za EU rezervna i za njihovu politiku nebitna tema.

- Ali moraju da drže taj prostor pod kontrolom, a modus kako to čine su stalna obećanja i stalno držanje političkih elita u nekakvoj javnoj formi. Ali ta se politika neće dugo menjati jer Evropska unija prema ovom prostoru nema drugačiju politiku - zaključio je Samardžić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online