Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.06.2010.
12:00
A. Pandurević - Vesti A

Dodik: Zašto vam smeta spomenik papi?

Izjava Hrvatske demokratske zajednice BiH da će u Banjaluci na Petrićevcu biti podignut spomenik papi Jovanu Pavlu Drugom, te da to podržava i premijer RS Milorad Dodik, i dalje izaziva reakcije u Srpskoj. Reagujući na kritike opozicione Srpske demokratske stranke koja ga je optužila da je zarad glasova Hrvata na predstojećim izborima nacionalne i državne interese podredio ličnim i partijskim, predsednik Vlade RS Milorad Dodik ostao je pri svom stavu, tvrdeći da ga SDS napada ''zbog predizborne kampanje'' i optužio ovu partiju za fundamentalizam.

Milorad Dodik

- Da nije počela predizborna kampanja ne verujem da bi se uopšte polemisalo o podizanju spomenika papi. Većina građana Srpske su pravoslavni hrišćani, a netolerancija i isključivost nisu primerene pravoslavnom hrišćanstvu.

Fundamentalizam i pravoslavlje naprosto ne idu jedno s drugim. Uz to, mi znamo ko smo, odakle smo i čiji smo - izjavio je Dodik.

On je dodao da Srbi nemaju kompleks ni od koga, istakavši da "ne vidi nijedan razlog zbog čega bi se plašili bilo koga, a "spomenika najmanje".


- Ne želim da verujem da iz SDS-a nisu sigurni ko su i čiji su, i da se plaše jednog

Gnevni logoraši


Predsednik Udruženja logoraša Drugog svetskog rata Gojko Knežević najavio je da će pozvati sve logoraše, kojih u Srpskoj ima skoro 10.000, da sa članovima svojih porodica protestuju protiv postavljanja spomenika papi Jovanu Pavlu Drugom u Banjaluci.
 

- Premijeru RS Miloradu Dodiku, ako je zaista podržao ovu skandaloznu odluku, poručujem da će na predstojećim izborima zbog toga ostati bez najmanje 40.000 glasova logoraša i članova njihovih porodica - jasan je Knežević.


Protiv spomenika izjasnile su se i ostale parlamentarne stranke, kako opozicione tako i one koje su u koaliciji sa SNSD-om.

spomenika. Ako je to tako - onda nisu ono za šta se izdaju, pravoslavni Srbi - poručio je Dodik.


Izvršni sekretar njegove partije Rajko Vasić otišao je korak dalje pa je optužio SDS da "njihovo spočitavanje papi bombardovanja Srba u građanskom ratu u BiH otvara i pitanje krivice SDS-a za vođenje nacionalnih poslova, jer je prethodno za svoje političke namere trebao obezbediti podršku važnih faktora u Evropi i svetu, a ne da unapred ratuje s celim svetom, na šta ova stranka i sada navodi".


Iz SDS-a nisu ostali dužni, pa su u otvorenom pismu Dodiku i Vasiću, Dodika optužili za ''prohrvatsku i prokatoličku politiku, krunisanu podilaženjem Vatikanu, oličenu u žrtvovanju preostalih nadležnosti utapanjem RS u NATO''.


"Odraz je krajnjeg licemerja tvrdnja da ništa u vezi sa spomenikom papi u Banjaluci ne bi bilo sporno, da nije izbora pred nama! Dodik to upravo i čini radi izbora i pridobijanja hrvatskih glasova, jer mu srpskih glasova očigledno nedostaje", navodi se u pismu koje je potpisao bivši gradonačelnik Banjaluke Đorđe Umićević, funkcioner SDS-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.06.2010. 12:05
nesto zbrinuta faca dodkina,sta je fali glasica,hehehehhehehe
Utorak 29.06.2010. 12:55
Toliko je razloga da ne znam odakle da krenem.Mozda od razaranja i pljacke hriscanske Vizantije,surovog masakra protestanata sirom Evrope,“Svete Inkvizicije“,istrebljenja citavih civilizacija u Juznoj Americi...Nas je najvise “zaduzio“ sa milion na najbrutalniji nacin ubijenih Srba za vreme N.D.H..Sve ovo aminovano direktno iz Vatikana.Stepinac je na primer proglasen svetac.Katolicke Evropske Zemlje su izvrsile najvece zlocine u istoriji covecanstva. E moj Dodice na kako si nisko pao da se na ovakav nacin sprdas sa sopstvenim narodom,zarad podrske sacice Ustasa. O kada ce srpski narod dobiti lidera koji ce konacno raditi u interesu svoga naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online