Nedelja 27.06.2010.
12:00
A. Pandurević - Vesti

Dodik: Zašto vam smeta spomenik papi?

Milorad Dodik

- Da nije počela predizborna kampanja ne verujem da bi se uopšte polemisalo o podizanju spomenika papi. Većina građana Srpske su pravoslavni hrišćani, a netolerancija i isključivost nisu primerene pravoslavnom hrišćanstvu.

Fundamentalizam i pravoslavlje naprosto ne idu jedno s drugim. Uz to, mi znamo ko smo, odakle smo i čiji smo - izjavio je Dodik.

On je dodao da Srbi nemaju kompleks ni od koga, istakavši da "ne vidi nijedan razlog zbog čega bi se plašili bilo koga, a "spomenika najmanje".


- Ne želim da verujem da iz SDS-a nisu sigurni ko su i čiji su, i da se plaše jednog

Gnevni logoraši


Predsednik Udruženja logoraša Drugog svetskog rata Gojko Knežević najavio je da će pozvati sve logoraše, kojih u Srpskoj ima skoro 10.000, da sa članovima svojih porodica protestuju protiv postavljanja spomenika papi Jovanu Pavlu Drugom u Banjaluci.
 

- Premijeru RS Miloradu Dodiku, ako je zaista podržao ovu skandaloznu odluku, poručujem da će na predstojećim izborima zbog toga ostati bez najmanje 40.000 glasova logoraša i članova njihovih porodica - jasan je Knežević.


Protiv spomenika izjasnile su se i ostale parlamentarne stranke, kako opozicione tako i one koje su u koaliciji sa SNSD-om.

spomenika. Ako je to tako - onda nisu ono za šta se izdaju, pravoslavni Srbi - poručio je Dodik.


Izvršni sekretar njegove partije Rajko Vasić otišao je korak dalje pa je optužio SDS da "njihovo spočitavanje papi bombardovanja Srba u građanskom ratu u BiH otvara i pitanje krivice SDS-a za vođenje nacionalnih poslova, jer je prethodno za svoje političke namere trebao obezbediti podršku važnih faktora u Evropi i svetu, a ne da unapred ratuje s celim svetom, na šta ova stranka i sada navodi".


Iz SDS-a nisu ostali dužni, pa su u otvorenom pismu Dodiku i Vasiću, Dodika optužili za ''prohrvatsku i prokatoličku politiku, krunisanu podilaženjem Vatikanu, oličenu u žrtvovanju preostalih nadležnosti utapanjem RS u NATO''.


"Odraz je krajnjeg licemerja tvrdnja da ništa u vezi sa spomenikom papi u Banjaluci ne bi bilo sporno, da nije izbora pred nama! Dodik to upravo i čini radi izbora i pridobijanja hrvatskih glasova, jer mu srpskih glasova očigledno nedostaje", navodi se u pismu koje je potpisao bivši gradonačelnik Banjaluke Đorđe Umićević, funkcioner SDS-a.

2024 © - Vesti online