Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.02.2017.
08:40
Srna, Vestionline A

Dodik: Ne mogu stranci Srbima da nameću antisrpsko rešenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbi imaju legitimno pravo da istaknu svoje zahteve, te naglasio da se ne može očekivati na Balkanu da budu rešena sva nacionalna pitanja drugih naroda, a da srpsko pitanje ostane rasparčano u nekoliko zemalja.

Tanjug
Dodik: Rušenje Dejtona od strane međunarodne zajednice u BiH je antisrpska aktivnost 

Dodik je za "Sputnjik" rekao da poštuje međudržavne granice, ali da traži da se poštuju i entitetske granice u BiH jer su one deo onoga što piše u Dejtonskom sporazumu. 

O predlozima bivših zvaničnika i ambasadora sa Zapada za prekrajanje granica na Balkanu, Dodik je rekao da nije nikakvo čudo da govore jedno kad su ovde, a drugo kad odu. 

- Ali, ono što ostaje ovde jeste nama navučena ludačka košulja koju mi ovde treba da raspetljavamo. Dakle, očigledno je da je multikulturalizam propao, i to nisam ja rekao. To je rekla i Angela Merkel, Dejvid Kameron, to govore mnogi drugi - istakao je Dodik. 

Prema njegovim rečima, multinacionalne i multiteritorijalne organizacije su u krizi, kao EU, i sve složene zemlje, kao što se vidi u Španiji i Velikoj Britaniji. Mnogo se stvari promenilo, kaže, a ovde se pokušava držati zaleđeni koncept od pre 30 godina. 

- Ako pokušate da nametnete dijalog o tome, vi ste nacionalista, populista. U suštini čitav svet se dramatično menja, a u ovom delu jugoistočne Evrope, koji je bio refleks te optimistične Evrope i zapadnog sveta, se ne dovodi u pitanje nijedna stvar koja je tada nametnuta nasiljem - istakao je Dodik.

Imao sam zabludu zvana Jugoslavija

Predsednik Srpske je rekao da on i dalje ostaje na svojim pozicijama u kojima ne može da shvati da je neko u procesu raspadu Jugoslavije prihvatio i modelirao raspad te zemlje, a da je u BiH koja je bila sinonim za malu Jugoslaviju, ostavio iste narode koji nisu mogli da se dogovore na nivou bivše Jugoslavije i rekao: "Vi Srbi, Hrvati i muslimani, koji niste mogli na nivou Jugoslavije da sarađujete, sad ima da ćutite i da sarađujete na nivou BiH". 

- To nije moja zabluda, ja sam imao zabludu i ona je bila Jugoslavija. I nisam jedini u tome. Ta zabluda je najveća zabluda srpskog naroda u novijoj političkoj istoriji. Ali, kad smo došli u poziciju da Jugoslavija ne postoji i kad znamo da BiH kao takva nikada nije postojala kao zasebna država kroz istoriju i uvijek je bila deo većih konglomerata, monarhija i da nikada nije imala samostalni status, mi se sada vežbamo 20 godina zato što je neko po kancelarijama po Zapadu rekao ovo moramo. Moramo da pokažemo da može, a u isto vreme ti isti principi multietničkog društva im propadaju po Zapadu - istakao je Dodik.

Antisrpske aktivnosti

On je rekao da je veoma svestan da postoje utvrđene granice, ali postoje i u okviru BiH entitetska razgraničenja.

- Ja tražim da se one poštuju. Ja poštujem međudržavne granice, onda tražim da se postoje i entitetske granice jer su one deo onoga što piše u Dejtonskom sporazumu - istakao je Dodik. 

Taj problem, smatra on, očigledno se mora rešavati tako što će se u političkom i teritorijalnom smislu praviti organizacija koja će pokrivati u velikom obimu narode koji su kompaktni. 

- Ne možete očekivati na Balkanu da rešite sva nacionalna pitanja drugih naroda, a da srpsko narodno pitanje ostane rasparčano u nekoliko zemalja i da pokušavate u svakoj od tih zemalja unilateralno da nametnete rešenje koje je u suštini antisrpsko. Rušenje Dejtona od strane međunarodne zajednice u BiH je antisrpska aktivnost koju međunarodna zajednica sprovodi sve vreme. Mi nismo imali ništa protiv Dejtona, ali jesmo imali protiv intervencije stranaca - istakao je Dodik.

Srbi imaju pravo da postave zahteve

Na pitanje da li se može reći da će biti mira na Balkanu kad se reši srpsko nacionalno pitanje, Dodik je rekao da ni on niti Srbi ne prete miru. 

- Ali, Srbi imaju legitimno pravo da istaknu svoje zahteve. Suočeni ste, recimo, na Kosovu sa činjenicom da se mora rešiti albansko pitanje, ali očigledno da niko neće da postavi srpsko pitanje na samom Kosovu - rekao je Dodik. 

On smatra da će Srbi sami morati doneti odluke o daljem kretanju. 

- Hipotetički govoreći, prostor u kome bi se organizovalo da Bošnjaci imaju svoju državu u kojoj su dominantna većina, Srbi imaju svoju u kojoj su dominantna većina, Hrvati svoju, Albanci svoju deluje da bi moglo da bude najbolje moguće rešenje za dugoročnu stabilnost - naglasio je Dodik.

Gde sam kršio Dejton?

Komentarišući izjavu direktora Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt deparmentu Metjua Palmera, koji je rekao da odluka o uvođenju sankcija Dodiku predstavlja "odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti i izjave", predsednik Srpske je pozvao Palmera da pokaže jedno mesto gde je kršio Dejton. 

On je istakao da su sankcije protiv njega recidiv prošlosti i da veruje da se to neće dugo održati. Palmer je, smatra Dodik, očigledno prihvatio logiku američke Ambasade u Sarajevu. 

- Videćemo na kraju da li je to definitivan stav i nove američke vlasti. Ima nekih ljudi sa kojima kontaktiramo, a koji su na nekim važnim mestima i koji pokazuju razumevanje za razgovor na tu temu. Čuo sam nekoliko puta novog predsednika Donalda Trampa koji govori o tome da se neće mešati u poslove drugih zemalja. Naravno da velike zemlje ne menjaju brzo svoju politiku, ali mislim da je stvorena atmosfera za dijalog i to može da bude dobro - istakao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online