Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.06.2010.
18:31
Srna A

Prvi Dan sećanja na Jadovno

U pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj, Srbiji i Hrvatskoj parastosima je prvi put obeležen 24. jun - Dan sećanja na Jadovno 1941, a u okviru koga će sutra na mestima stratišta na Velebitu u Hrvatskoj i na ostrvu Pagu komemorativnim skupovima i opelom biti odata počast jadovinskim žrtvama.

Jedna od jama u koje su bacane ustaške žrtve

"Komemorativni skup biće održan kod Šaranove bezdane jame na Velebitu, u krugu devastiranog Spomen obeležja ubijenim jadovinskim žrtvama. Drugi deo komemoracije biće održan na Spomen području logora Slana na ostrvu Pagu, a opelo će služiti njegovo visoko preosveštenstvo vladika gornjokarlovački Gerasim", potvrdio je Srni predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. u Banjaluci Dušan Bastašić.

On je izrazio zadovoljstvo što će komemorativnom skupu sutra prisustvovati veći broj potomaka i poštovalaca jadovinskih žrtava, koji su rasuti svuda po svetu i koji su najavili dolazak iz Beograda, Hercegovine, banjalučkog regiona, ali i iz Mostara, Zagreba, Karlovca, Beča i Ljubljane, te dodao da se očekuje i dolazak visokih delegacija iz celog regiona.

Najavljujući prvo obeležavanje Dana sećanja na jadovinske mučenike na lokalitetima u Hrvatskoj na kojima se prostirao kompkleks ustaških logora Jadovno na Velebitu kod Šaranove jame, Bastašić je podsetio da su na tom mestu 1971. i 1991. godine devastirana postojeća spomen obeležja, kao i na ostrvu Pagu u Slanom i u uvali Metajna, gde su bili logori za Srbe i Jevreje, u kojima su bili i žene i deca.

"Jadovno je u našim dušama, u našim mislima i molitvama i ovo što činimo, to je dug članovima naših porodica. Ovo je naš odgovorni odnos prema nevinim žrtvama i to je nauk našim potomcima za njihovu bezbednost da ne zaborave Jadovno da im se opet ne bi dogodilo", poručio je Bastašić.

On je podsetio da je kompleks ustaških logora Jadovno bio prvi u Evropi u Drugom svetskom ratu, te da je komunistička vlast skrivala istinu o masovnim pokoljima Srba u NDH.

Ove logore sačinjavali su kaznionica Okružnog suda u Gospiću, poznata pod imenom "Geriht" u koju su u aprilu 1941. zatočeni Srbi s područja Gospića i okoline, zatim logor u Čačić Dolcu na Velebitu, nazvan po malom hrvatskom selu Jadovno koje je od Gospića udaljeno 22 kilometra, Logori Slana i Metajna na ostrvu Pag, logori Ovčara, Stupačinovo, sabiralište na železničkoj stanici u Gospiću i 32 bezdane jame na Velebitu i bližoj okolini.

Na području ovog ustaškog stratišta, preteče Jasenovca, u samo 132 dana njegovog postojanja, na najsvirepiji način je pobijeno, pa živo ili poluživo strmoglavljeno u kraške jame i u more velebitskog kanala 40.123 žrtve.

"Mošti naših predaka i dalje leže na dnu velebitskih jama i u kamenjaru kamene pustinje na ostrvu Pagu. Ta mesta nikako ne možemo nazvati grobnicama, a tokom poslednjeg rata žrtve su ponovo ubijene, jer su sve Spomen ploče porazbijane, a spomenici minirani", rekao je Bastašić.

On je upozorio da žrtve Jadovna, čiji duh živi u njihovim potomcima, nemaju glasa i da zato potomci i poštovaoci imaju moralnu, istorijsku i svaku drugu obavezu, da dignu glas protiv ove istorijske sramote i nepravde, neguju kulturu sećanja i provode konkretne aktivnosti da se nevine žrtve ne zaborave, a masovna stratišta dostojno obeleže

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online