Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.02.2017.
13:22
Tanjug, Vestionline A

Hrvatska otvara arhive iz perioda bivše SFRJ

Hrvatska priprema usvajanje izmene zakona koje će omogućiti otvaranje arhiva iz perioda bivše SFRJ, do 22. decembra 1990.

pixabay.com
Hrvatska stavlja karte na sto

Očekuje se da će to ujediniti, inače, veoma podeljeno hrvatsko društvo.

Predlagač izmena zakona je Most nezavisnih lista, manja članica vladajuće koalicije, na čijem je čelu Božo Petrov, koji je i predsednik Sabora.

Petrov u intervjuu za zagrebački Večernji list objašnjava da je hrvatsko drustvo opterećeno podelama koje, kako kaže, uglavnom počivaju na iskrivljenim činjenicama i namerama zbog sticnja pollitičkih poena. 

Te podele, prema njegovim rečima, deluju destruktivno na celo društvo u odnosu na samo suočavanje s istinom, što omogućava manipulaciju podacima, osobama, ali samo u svrhu jeftinog i ličnog interesa. 

- Žrtve na koje se neki pozivaju, najmanje su im bitne. Zato želim konačno da se prekine sa tom temom i sve stavi na sto - kaže Petrov. 

Veruje da će se na taj način doći do preko potrebnog suočavanja s istinom, jer je pomirenje u još uvek podeljenom društvu preduslov za gradnju budućnosti neopterećene neproduktivnim raspravama. 

- Samo potpuna transparentnost može nas uvesti u bolje društvo, bez podela - naveo je Petrov i dodao da je siguran da je građanima draže da u prenosima saborskih sednica slušaju argumentovane rasprave o zakonima umesto zastupnike, koji u 2017. godini spominju "ustaše, partizane, Udbu i druge pojmove koje je davno trebalo prepustiti stručnjacima".

Petrov je rekao da će dostupna biti arhivska građa nastala do 22. decembra 1990. godine, koju su stvorila državna tela i društveno-političke organizacije poput, Saveza komunista Hrvatske. 

A izuzetak bi, kaže, bila samo arhivska građa koja sadrži osetljive lične podatke poput podataka o rasnom ili etničkom poreklu, zdravlju, polnom životu pojedinca te krivičnim delima i prekršajima. 

Petrov precizira da teba imati na umu da država čiji su se interesi i sigurnost štitili tajnošću podataka više ne postoji, pa ne postoji ni razlog zbog kojeg bi ti podaci trebalo da budu tajni.

POVEZANE VESTI

Subota 04.02.2017. 14:27
НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО: Дракулићи, Мотике, Шарговац (7. фебруар 1942) – хрватске ус,таше убиле 2.315 Срба за 1 дан (од тога више од 500 деце).................................................................................................................................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online