Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.01.2017.
18:35
Tanjug A

U Jasenovcu "Za dom spremni", a Plenković u Jerusalimu - i ne oseća se licemerno

Hrvatski premijer Andrej Plenković trpi ozbiljne kritike hrvatskih medija posle izjave da se ne oseća licemerno dok je bio u memorijalnom centru holokausta u Jerusalimu, s obzirom na to da se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše "Za dom spremni".

Reuters
Hrvatski premijer u Izraelu: Andrej Plenković i Benjamin Netanijahu

- Nisam se osećao licemerno. U Izrael sam došao na poziv premijera Netanjahua, a baš niko mi nije spomenuo tu temu - rekao je, između ostalog Plenković sinoć u intervjuu za HRT i RTL.

- Dve oštre političke, rekli bismo pre civilizacijske reakcije govore da Plenković ili ne razume ništa ili se bravi blesav, odnosno, kako je rekao neki dan rekao (istoričar) Slavko Goldštajn "kalkuliše", što drugim rečima znači da je neiskren i nekorektan - smatra ugledni hrvatski novinar Drago Pilsel.

Pilsel, u svom tekstu objavljenom na portalu Autograf.hr, kao prvo ističe da su izraelski mediji malo pisali (ni jedan relevantni list se nije osvrnuo na Plenkovićev posetu) o pohodu hrvatskog premijera Izraelu (štaviše, državni protokol Izraela nije čak ni dao kačenje hrvatske zastave na ulazu u Jerusalem, na putu za Kneset i druge državne institucije, što je običaj kada predsednici država i šefovi vlada dolaze u službenu posetu).

Ali su zato, ističe, svi u ponedeljak preneli vest da jevrejske zajednice ni ove godine neće učestvovati u zvaničnom programu obeležavanja Dana sećanja na holokaust u Hrvatskoj.

Pilsel podseća da je Tportal izvestio da je Efraim Zurof, direktor za Istočnu Evropu centra "Simon Vizental", dok se u Izraelu Plenković sastajao s Benjaminom Netanjahuom zatražio smenu direktora tehničke škole u Šibeniku Josipa Belamarića koji je povukao izložbu "Ana Frank - istorija za sadašnjost", koja je deo međunarodnog projekta i biće izložena u 40-ak zemalja.

Plenković je, navodi dalje Pilsel, doživeo i salvu kritika domaćih trezvenih političara.

Tako predsednik Nove levice Dragan Markovina upozorava da bi u svakoj ozbiljnoj zemlji nakon objave jevrejskih organizacija da ne žele da učestvuju u zvaničnom obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta zbog sveopšte relativizacije istorijskih činjenica i sveprisutnog revizionizma vlada hitno reagovala i izrekla jasnu političku osudu takvih pojava.

U Hrvatskoj, istakao je Pilsel, to nažalost nije slučaj. Navodi da nije teško zaključiti zasto je to tako, te dodaje:

- U samoj vladajućoj koaliciji postoje pojedinci koji otvoreno zastupaju revizionističke stavove. Stoga nikakav poseta premijera Plenkovića Izraelu niti ono što je tamo izjavio, niti nekoliko komemorativnih fraza koje će se povodom stradanja u holokaustu izjaviti, neće moći da promeni stepen tolerancije prema onima koji negiraju ili umanjuju žrtve, prema pojavama revizionizma povijesti i pojavama mržnje u društvu.

Neće, dakle, tek prigodno iskazivanje žaljenja, i "nikad više" upisano u knjizi utisaka u Jad Vašemu otkloniti razloge zbog kojih je Koordinacija jevrejskih opština donela ovu odluku, već istinska politika koja će osuditi rehabilitaciju fašizma i ustaške ideologije, naveo je Pilsel.

- Zašto se Andrej Plenković poigrava užasnim sećanjima žrtava i njihovih porodica te hrvatskih antifašista, zašto se ponaša kao da mu nije stalo do žrtava holokausta kada toleriše revizionizam i ustaštvo, to on sam mora da objasni. U suprotnome ćemo ga morati smatrati neprijateljem Srba, Jevreja, Roma i drugih žrtava ustaške NDH - istakao je, između ostalog, Pilsel.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online