Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.01.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Bosanci ostaju bez pasoša?

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je odgovornost za hitno donošenje odluka o putnim ispravama građana na Savetu ministara i Agenciji za identifikaciona dokumenta da nađu rešenje i ne dopuste da se, zbog sporenja oko tendera i izbora ponuđača za izradu knjižica, ukinu biometrijski pasoši.

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Osporen tender: Pasoši BiH važe do marta

- Ako je to stvarno rešenje, to je i moralna i ljudska i profesionalna katastrofa. To je moj stav. I šta mogu da učinim ja ću učiniti da do toga ne dođe, ako je to tačno - kaže Mladen Ivanić.
Kako će od 21. marta tačno izgledati pasoši, da li će imati čip i gde će se on nalaziti, da li će zbog vraćanja na staro biti ugrožen bezvizni režim - pitanja su na koja danas nisu odgovorili ni ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, ni direktor Agencije za identifikaciona dokumenta BiH, Edim Nesimi.

Srna
Dragan Mektić

Izvori bosanskohercegovačkih medija kažu da priča IDDEEA da je pravilnik o izgledu knjižica, koji je nedavno izmenilo Ministarstvo civilnih poslova bio sporan, ne pije vodu. Kako se saznaje, u argumentima Kancelarije za žalbe koja je tražila poništavanje oba tendera, pravilnik se nigde ne pominje.

Sporna je činjenica da je procedura nabavke blokirana zbog grešaka u koracima Agencije. Ostaje nejasno i kako su tenderi više od dve godine mogli da prolaze, ako pravilnik nije u redu. Kako bilo, ponovno uvođenje pasoša druge generacije, građanima Bosne i Hercegovine moglo bi itekako da naškodi, kažu stručnjaci.

- Koliko će se oni podvrgavati nekoj detaljnijoj, rigoroznijoj kontroli, ako nema podataka biometrijskih u putnoj ispravi koja je čipovana. S druge strane, nama je bio uslov bio uvođenje bezviznog režima ako je biometrijski pasoš. Šta će značiti sada ako ne bude. Da li ćemo imati taj bezvizni pasoš ili nećemo - pita se Dragomir Jovičić, profesor na Fakultetu za bezbednost.

Iz Milbauera, nemačke štamparije koja će još nešto manje od dva meseca štampati biometrijske pasoše, poručuju da je izmenom pravilnika o izgledu pasoških knjižica ugrožena sigurnost isprava, ali i sloboda kretanja građana Bosne i Hercegovine. Kako će tačno rešiti problem, IDDEEA i Ministarstvo civilnih poslova još nisu odlučili. Dok jedni na druge prebacuju odgovornost, za sada je nejasno da li će od 22. marta uopšte biti pasoša, ko će ih praviti i kako će biti nabavljani.

Nemci imaju rešenje

Za svoj status u Nemačkoj građani BiH ne treba da strahuju, jer ova država neće napraviti dodatni problem građanima BiH zbog aljkavosti i neefikasnosti njihove matične države. Putovanje van granica Nemačke, ipak, moglo bi da predstavlja problem, ali Nemci i za to imaju rešenje, pa građanima koji zbog objektivnih razloga ne mogu po pasoš matične države izdaje se privremeni putni dokument na nemačkom jezku, koji je prihvaćen na granicama svih država Evrope.

- Poništenje tendera ne bi trebalo uzrokovati probleme u procesu izdavanja pasoša, ali to svakako zavisi od daljeg toka postupka javne nabavke - kaže Amila Opardija, portparol IDDEEA nakon što je propao novi trogodišnji ugovor s kompanijom Milbauer iz Banjaluke.

Mi ćemo ponovo raspisati tender, a ako se do marta 2017. ne okonča procedura nabavke, odlučićemo o daljim koracima - navodi Opardija.

Naime, IDDEEA je još u maju 2016. godine raspisala tender za nabavku pasoških knjižica u vrednosti od 10 miliona evra za tri godine. Ponovo je izabrana banjalučka firma Milbauer, ali je Ured za žalbe BiH poništio tender nakon što ga je osporila francuska kompanija Žemalto.

Protiv falsifikovanja

Biometrijske putne isprave u sebi sadrže podatke poput otiska prsta, geometrije dlana, mrežnjače oka, ili DNK, pa ga je gotovo nemoguće falsifikovati.

Ni ministar ne zna šta je problem

Ministarstvo civilnih poslova BiH na kraju 2016. donelo je nove propise o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, kojima su izbačene polikarbonatne stranice iz pasoša. Odluka je donesena, čini se u priličnoj tajnosti. Čak i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kaže da nije upoznat da je izmenjen pravilnik u smislu izgleda pasoša. Kaže, ipak, da prema njegovim saznanjima, cilj takvih izmena ni u kom slučaju nije da se smanji bezbednost samog pasoša, već da se poveća konkurentnost na tenderu, u smislu da više firmi može da učestvuje na novom tenderu za dobavljača pasoša.

Može Beograd da radi

Jedina zemlja u regionu koja proizvodi pasoše po najvišim evropskim standardima je Srbija. Pre više od deset godina Srbija, odnosno Zavod za izradu novčanica i kovanog novca je kupila sofisticiranu opremu i uveliko proizvodi pasoše za više država.

Stručnjaci, pak, tvrde da izbacivanje polikarbonatnih strana iz pasoša otvara mogućnost za falsifikovanje, a kriminalcima i teroristima olakšava da dođu do isprava BiH. To, kažu, može dovesti i do ponovnog uvođenja viza. Prema najnovijim izmenama propisa, umesto dve polikarbonatne strane i 32 papirne koje imaju sadašnji pasoši, predviđeno je da novi pasoši BiH imaju 34 strane, bez polikarbonata. Ali, papirne stranice je lako falsifikovati.

- Čak i tehnologije laserske personalizacije crno-bele fotografije na polikarbonatu su dostupne na slobodnom tržištu, upozorava izvor, te dodaje da je u BiH trenutno, praktično, nemoguće falsifikovati deo ili ceo pasoš, jer je "za njega karakteristična polikarbonatna stranica, u čiju unutrašnjost se nanosi slika u boji".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online