Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.01.2017.
10:57
nezavisne.com, Vestionline A

"Nemačka ne uvodi Dodiku sankcije, Putin spreman na vojnu intervenciju na Balkanu"

Nemačka se do daljeg neće pridružiti sankcijama protiv Milorada Dodika, predsednika RS, piše nemački magazin "Špigl", koji je tu informaciju saznao iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke. Istovremeno, američki "Blumberg" upozorava da je Vladimir Putin, ruski predsednik, spreman i na vojnu intervenciju na Balkanu, ukoliko za tim bude potrebe.

Tanjug
Milorad Dodik uzburkao duhove na Balkanu

Kada se radi o priči u "Špiglu", novinar tog magazina je pitao da li će se Nemačka pridružiti američkim sankcijama.

"U ovom trenutku ne čini se da će biti sankcija protiv Dodika, kako nam je objašnjeno od strane dobro informisanih izvora u Berlinu. Ali, nemačka vlada će pokušati da ostvari određen uticaj korišćenjem drugih sredstava. Tako se više puta se u poslednje vreme nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer mešao u unutrašnje sukobe u Makedoniji, što otvoreno, što iza kulisa", piše "Špigl".

"Blumberg", s druge strane, navodi da će se nedavna globalna previranja odraziti na Balkan, koji Rusija, kako tvrdi, istorijski smatra svojom zonom uticaja.

"Rusija ima svoje prste na ovaj ili onaj način u svim balkanskim zemljama, a njihov uticaj tamo raste iz dana u dan. Uticaj se postiže propagandom na srpskom jeziku i kroz mrežu prijateljskih NVO i medijskih izdanja. Ali, ako se stvari zakomplikuju, politička i vojna intervencija nisu isključeni jer, za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina, Putin ne smatra da je podela zona uticaja zastareo koncept", piše "Blumberg".

Iako postoje očekivanja da će Donald Tramp promeniti odnos prema BiH i Balkanu, stručnjaci podsećaju da su slična očekivanja bila i kada je državni sekretar bila Hilari Klinton, supruga Bila Klintona, za kojeg Srbi smatraju da je vodio probošnjačku politiku, ali da Klintonova ni u čemu bitnom nije promenila stavove u odnosu na prethodnu republikansku administraciju predsednika Buša, kada je državni sekretar bila konzervativna Kondoliza Rajs.

- Lideri na Balkanu, a naročito u Bosni i Hercegovini, trebalo bi manje da se bave isticanjem američke, ruske ili turske politike, jer ovaj region nije u tolikoj meri interesantan nijednoj od tih zemalja - tvrdi analitičar Srećko Latal.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online