Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 10.01.2017.
16:30
Vestionline A

Sramne izjave Incka: Uporedio Srpsku sa NDH-a

Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je ocenio da su Dodikove težnje pripajanja Republike Srpske Srbiji, koje je istakao u govoru za vreme obeležavanja Dana Republike Srpske, secesionističke namere koje bi definitivno bile "prekoračenje crvene linije".

Reuters
Nastavlja kampanju protiv Republike Srpske: Valentin Incko

- Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti "praznike" kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti – rekao je Incko za Faktor.

Prema njegovim rečima, ukoliko se utvrdi da je tokom  proslave u Srpskoj došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, na potezu je Tužilaštvo BiH koje treba reagovati po službenoj dužnosti.

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) istakla je da izjava visokog predstavnika Valentina Incka u kojoj je uporedio 9. januar - Dan Republike Srpske sa 10. aprilom - danom osnivanja NDH, predstavlja tešku uvredu za srpski narod i borce, kao i za sve srpske žrtve iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Drugog svetskog rata koje su u najvećem procentu stradale upravo od NDH.

- Tražimo da se Incko odmah izvini srpskom narodu, a u suprotnom, ako to izostane, tražimo od institucija Republike Srpske i predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da izađu sa jedinstvenim stavom u vezi sa ovim pitanjem i zatraže hitan odlazak Incka iz BiH - saopšteno je iz BORS.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.01.2017. 16:47
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Mensura Đakića iz Brčkog i Begzada Kajtazija, rođenog u mestu Drenica u Srbiji, zbog ratnih zločina nad srpskim civilnim stanovništvom na području sela Bukvik kod Brčkog. Tužilaštvo tereti Đakića i Kajtazija da su, kao komandant bataljona i pripadnik 108. brigade HVO Bosanska Posavina, u septembru 1992. godine u vreme napada na selo Bukvik na području Brčkog počinili ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti. Oni su optuženi da su postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika za vreme rata. Kajtazi se tereti da je ub,io dve žene srpske nacionalnosti, a Đakić da, kao komandant bataljona, nije sprečio jednog pripadnika HVO-a da počini ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti, te da je propustio da procesuira i kazni počinioca.
Utorak 10.01.2017. 16:48
24 godine od stravičnog zločina Nasera Orića u Kravicama bez presude. Tog 7. januara 1993. monstrumi zverski ubili 49 Srba, a 80 ranili. Dok su Srbi lomili česnice, u selo ušli koljači, s povicima “Alahu ekber”
Utorak 10.01.2017. 16:49
Kemal Mehmedović Kemo, bojovnik Nasera Orića, više puta je, posle masakra u Kravici, nosio odsečene srpske glave po Srebrenici. Ovaj zlikovac je izjavljivao da će odseći najmanje 20 srpskih glava, a prema nekim svedočenjima, do aprila 1993. u grad ih je doneo 12. Poznato je da je odsekao glavu Anđelku Mlađenoviću, iz sela Ježestica. Anđelko je sahranjen bez glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online