Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.12.2016.
17:59
Vestionline A

Hrvati u "opasnoj avanturi": Veliki zalogaj su zagrizli...

Otkup deonica Ine, gledajući ekonomski, odnosno trenutno poslovno i finansijsko stanje kompanije, neisplativ je, složni su ekonomski analitičari.

pixabay.com
Apetiti veliki, a mogućnosti...

Oni upozoravaju na to da se vlada Andreja Plenkovića upustila u vrlo opasnu avanturu, piše hrvatski Tportal.

Hrvatska je od prodaje udela u Ini (2005. i 2010.) ukupno zaradila oko 10 milijardi kuna (oko 1,3 milijarde evra). Procenjuje se da će operacija vraćanja kompanije pod okrilje države stajati najmanje dve milijarde evra.

- Znači, dobili smo otprilike milijardu evra, a sad ćemo je otkupiti za dva. Postavlja se pitanje kakav smo to onda posao napravili? Radi se o strašno velikom zalogaju i kakav god vlada imala plan, biće ga jako teško sprovesti - rekao je za Tportal ekonomista Damir Novotni.

On je protiv otkupa deonica od mađarskog MOL-a. Upozorava na to da je Ina u jako lošem stanju, a vrednost deonica na berzi joj je veštački naduvana.

Sa akcijama Ine se, kako navodi Tportal, tek sporadično trguje, vrlo mali broj ih je u slobodnom opticaju, i one koje nisu u vlasništvu države (47 odsto) i MOL-a (49 odsto) većinom su u rukama penzionih fondova.

Prema trenutnoj ceni deonice od 3.199 kuna, tržišna vrednost kompanije je oko 29 milijardi kuna (3,8 milijardi evra).

- Cena na berzi ne odražava stvarnu vrednost kompanije. Ina poslednjih desetak godina posluje s gubicima i stagnira u poslovanju. Upropastili su je loši odnosi između dva velika deoničara - naglasio je Novotni.

- Kakvim god masnim kreditom ili nekim drugim finansijskim instrumentom oni to izveli, povećaće se javni dug. Ma, imate 101 problem, a još me više zabrinjava to što se takve transakcije ne rade preko novina. Vlada je izašla sa svojom željom da otkupi deonice i sad Mađari imaju bolje karte i mogu da traže koju god cenu žele - rekao je Novotni.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić rekao je za Večernji list da veći potencijal od Ine u ovom trenutku ima koprivnička Podravka.

- Nafta više nije biznis budućnosti, a o Ini ne treba raspravljati na osnovu emocija, nego na osnovi realnih odnosa i promišljene strategije. Ina je izgubila prednosti koje je imala i zato ne treba ići u otkup deonica. Rafinerije su zastarele, ljudi su se razbežali, svet se fokusira na obnovljive izvore energije. Naftom će se baviti samo oni koji su akumulirali kapital - izjavio je Jurčić, a prenosi Tportal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online