Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.12.2016.
18:06
Vestionline A

Hrvatsku šokirala vest, a već stigla još jedna

MOL je uvek bio i ostaje otvoren za razgovor o budućnosti INA-e, odgovorila je mađarska kompanija na navode da Hrvatska planira da otkupi celokupni udeo u MOL-u.

Reuters
Problemi Hrvata sa Mađarima

S obzirom na izjavu premijera Andreja Plenkovića o nameri Hrvatske da otkupi celi udeo MOL-a u INA-i, MOL čeka službeno obaveštenje o tome.

To je odgovor mađarske kompanije e-poštom na pitanje Hine za komentar nakon što je premijer Plenković rekao da je Vlada odlučila da u svoje vlasništvo vratiti INA-u otkupom celokupnog udela koji u njoj ima MOL. 

- S tom političkom odlukom upoznata je i mađarska strana na najvišem nivou, to sam i lično učinio večeras - rekao je Plenković. 

Rekao je i da je Vlada od pravnih zastupnika Hrvatske dobila obaveštenje da je donesena odluka u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. 

Hrvatska je, naime, početkom 2014. protiv MOL-a podnela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi kojom traži da se proglase ništavnim izmene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o gasnom poslovanju. Hrvatska je zatražila i naknadu štete koja je nastala kao posledica tih ugovora, potpisanih za vreme mandata premijera Ive Sanadera. 

- Međutim, sada je Arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti pa je, zbog toga, sud odbio da ih poništi. Vlada se snažno protivi takvoj odluci Arbitražnog suda, pa se razmatraju sve pravne opcije kako bi se osporila ova odluka - objasnio je Plenković.

On je rekao i kako će odluka pred Međunarodnim sudom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu biti doneta, prema informacijama koje ima, do kraja iduće godine. Taj spor je pred Međunarodnim sudom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu 2013. pokrenuo MOL protiv Hrvatske zbog "kršenja obaveza i postupaka u vezi sa MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj". 

MOL smatra da Vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih dodataka na koje se obvezala 2009. godine i da je zbog toga pretrpeo štetu od najmanje dve milijarde kuna. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i da će otkupljivati celokupnu Ininu domaću proizvodnju gasa po tržišnim cenama, u periodu od 15 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online