Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.12.2016.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Bosni prete okupacijom

Da li Balkanu ponovo preti rat? Ovo zlokobno pitanje nadvilo se nad regionom nakon što je zagrebački "Večernji list" objavio tajni dokument NATO-a u kome se navodi da je zapadna vojna alijansa spremna da "operativno interveniše" kad to bude potrebno "kako bi spečila međuetničku sukob i promovisala sigurnost i stabilnost".

Reuters
Kontigent poljskih vojnika

U Srbiji se različito gleda na ozbiljnost i verodostojnost ove informacije. Od toga da se radi o hrvatskom spinu i da treba sačekati Trampovo ustoličenje u Vašingtonu, pa do toga da Beograd zbog ovakvih pretnji mora što pre da izabere stranu za vojno savezništvo.

Poverljivi dokument u koji je hrvatski list imao uvid, navodno je izrađen početkom decembra u sklopu sprovođenja zaključaka samita NATO-a u Varšavi, a formulacije u tom dokumentu usaglašene su između svih 28 država članica.

Ćorava posla

Bivši šef vojne obaveštajne službe Momir Stojanović smatra da je otkriće zagrebačkog lista samo još jedan pritisak na Srbiju da se opredeli na čiju će stranu stati.
- Mi se jasno moramo opredeliti. Naša diplomatija mora da stavi do znanja da EU nema mehanizme da nas ponižava, kao i Hrvatima da se manu ćorava posla - kaže ovaj general u penziji.

Američka žurba zbog Trampa

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da evroatlantska elita koja kontroliše NATO nastoji da pre dolaska nove američke administracije završi poslove na Balkanu. Stoga NATO sada vrši očajnički pritisak na Srbiju i RS kako bi izvukao dodatne ustupke.

U tom kontekstu on ovaj navodni poverljivi dokument NATO-a o mogućoj intervenciji na Balkanu naziva "glasom očajnika koji gubi značaj".
Zato on smatra da se na pretnje Alijanse ne treba obazirati već treba sačekati ustoličenje Donalda Trampa za predsednika SAD i novi razvoj rusko-američkih odnosa.

U dokumentu se podrobno opisuju dve vrste pretnji s kojima su suočene države u hrvatskom susedstvu: ruska destabilizacija regiona i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posledica povratka džihadista iz Sirije i Iraka.

Takođe se konstatuje da "Rusija pruža političku i ekonomsku podršku Republici Srpskoj kako bi podsticala ometanje evroatlantskog puta BiH". Imenuje se i predsednik RS Milorad Dodik koji, prema oceni NATO, nastoji da potkopa evrointegracije BiH.

Vučić primeran premijer

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je nedavno bio na Savetu NATO-a i da nije osetio nikakvo neprijateljstvo prema Srbiji i da bez obzira ne teške stvari iz prošlosti, Beograd ima partnerski odnos s tim vojnim savezom. On je rekao da nije upoznat s pomenutim dokumentom.
U delu dokumenta koji govori o Srbiji, inače, navodi se da je podrška Srba tom vojnom savezu izuzetno niska, što je posledica NATO bombardovanja 1999, ali se dodaje i da nedavna poseta premijera Vučića sedištu Alijanse predstavlja "primer na kojem treba graditi razvoj odnosa".

Zanimljivo je da se u sličnom, pretećom tonu oglasio se i visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko koji je izneo ocenu da bi separatisti u BIH mogli da prinude međunarodne sile na intervenciju.

Srna
Valentin Incko

Pravo na poziv stranim trupama

Valentin Incko je rekao da bi se radije držao mirnih rešenja, kao što je međunarodni pritisak. Zapadne diplomate navode, međutim, da bi u slučaju secesije bosanskih Srba, Incko imao ovlašćenje da pozove strane trupe kako bi sprečile oružani sukob, prenosi Rojters.

- Intervenisali bismo ukoliko bi crvene linije bile prekoračene, na primer, ako bi (bosanski Srbi) raspisali referendum o nezavisnosti - rekao je Incko.
 

                                                             Zagreb bi još oružja za džabe

A. Čukić
Vladan Živulović

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović kaže za "Vesti" da je reč o hrvatskoj propagandi s idejom destabilizacije Srbije, što je već viđeno i kroz njihovu blokadu pregovaračkog poglavlja 26.

- Hrvatska pokušava da prikaže kako im preti opasnost s istoka ne bi li se dokopali neke pomoći od NATO-a u tehničkom smislu. Nedavno su dobili helikoptere na poklon, pa im je verovatno to malo i sada pokušavaju da izazovu neki sentiment kod alijanse. Mislim da im to neće proći - kaže Živulović.

On tvrdi da nema tajnih dokumenata i kaže da je bio prisutan kad je nedavno koordinator NATO-a za zapadni Balkan Lori Voker boravio u Beogradu i konstatovao da Srbija ima izvanredne odnose sa Alijansom, što je kasnije rezultiralo posetom premijera Vučića sedištu NATO-u i sastanku sa generalnim sekretarom Alijanse                                                                                     Stoltenbergom.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2016. 00:24
Kada ucenici u Srbiji budu ucili da je 1999 zl//ocinacka nato alijansa napala Srbiju , Kada budu citali u udzbenicima da je hrvacka nacija 3 puta izvrsavala genocid nad dijelovima naroda Srbskog, kad budu ucili da su albanci dodjosi na Srbsku zemlju , kad budu ucili istinu o tome ko su: Dacani, Tracani , Iliri , Tribali..........Tad ce mo znati da je Srbija slobodna zemlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online