Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
20:44
Vestionline, Blic.rs A

"Dodik gura Srpsku u izolaciju"

Zaoštravanje odnosa predsednika RS Milorada Dodika sa SAD i Izraelom preti da Srpsku dovede u potpunu međunarodnu izolaciju, za "EuroBlic" tvrde politički analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose, upozoravajući da su poslednji potezi predsednika RS, kao što su javno odbijanje rukovanja s američkom ambasadorkom u BiH i najava prekida odnosa s Izraelom, klasični diplomatski autogolovi koji bi, prema njihovim rečima, mogli skupo da koštaju RS.

Srna
Odbijanje rukovanja s američkom ambasadorkom u Donjoj Gradini predstavlja neprijateljski gest prema SAD, tvrde analitičari: Milorad Dodik

Nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji i stučnjak za međunarodne odnose Srećko Đukić ističe da je praksa pokazala da je za male narode, kao što je srpski, pogubno ulaziti u otvorene sukobe s velikim i uticajnim svetskim državama.

- Za rukovodstvo Republike Srpske, najblaže rečeno, nije državnički mudro da imaju stalne konfrontacije i trvenja sa svetskim moćnicima. Diplomatija malih država i naroda treba da bude fleksibilna. Lepo je imati svoj stav i ne dozvoljavati da vas neko ponižava, ali ako stalno pokušavate da idete glavom kroz zid to će se, na kraju, završiti loše po vas - upozorava Đukić.

Dodaje da bi predsednik RS u odnosu sa zapadnim silama trebalo da sledi primer Rusije, koja, uprkos tome što je svetska sila, ni u aktuelnoj najvećoj krizi odnosa sa Zapadom od završetka Hladnog rata nije prekinula diplomatske odnose sa Vašingtonom ili Briselom.

- Ako Srbi u Rusima vide svog zaštitnika i “starijeg brata”, onda bi trebalo da slede njihov primer. Ni Putinu ni Lavrovu nije palo na pamet da kažu da prekidaju diplomatske odnose sa SAD, Izraelom, EU ili Turskom zbog žestokih neslaganja oko najvažnijih svetskih pitanja. Predsednika RS poštujem i uvažavam, ali je, po mom mišljenju, potpuno pogrešno gurati prst u oko onima koji su od vas nebrojeno puta jači. Bez obzira koliko Dodik i Srbi veruju Rusiji da će ih zaštititi u slučaju nekog novog sukoba sa Zapadom, to se neće dogoditi. Srbija i Srpska se nalaze okruženi zemljama EU i članicama NATO, tako da nam Rusija pomoć može isporučiti jedino iz svemira ili da prokopa tunel od Urala do Beograda i Banjaluke - kaže Đukić.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Radomir Nešković podseća da je aktuelni predsednik Srpske u poslednje dve decenije prešao dug put od miljenika Zapada do nekog ko se otvoreno sukobljava sa SAD i njenim saveznicima.

- Kada je 1998. postao premijer, Dodika su u Banjaluci posećivali Medlin Olbrajt, Klaus Kinkel, Žak Klajn. U Palatu Republike sada jedino povremeno dolazi ruski ambasador i strane diplomate najnižeg ranga. Odbijanje rukovanja s američkom ambasadorkom u Donjoj Gradini predstavlja neprijateljski gest prema SAD, zbog čega će Dodik dodatno “zacementirati” svoju poziciju na američkoj crnoj listi. Najava prekida odnosa sa Izraelom takođe je potpuno nepromišljen potez, koji RS jedino može naneti štetu - smatra Nešković.

Izrael sluša SAD

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje da je dospevanjem na crnu listu SAD sadašnji predsednik RS stavljen u izolaciju, te da se, prema njegovim rečima, zahlađenje odnosa između Dodika i izraelske vlade mora posmatrati u tom kontekstu.

- Izrael je najverniji američki saveznik i ne verujem da je neko u Tel Avivu tek tako odlučio da zaoštri odnose sa predsednikom RS. Problem je u tome što je Dodik uložio mnogo truda i novca za lobiranje u Izraelu, tako da stvari posmatra lično - ocenjuje Janjić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online