Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.12.2016.
18:02
Đ. Barović - Vesti A

Mladiću će suditi istorija

"Osuđujuća presuda je besmislena, jer Mladić nije mogao da kontroliše svakog vojnika", tvrdi branilac Lukić.

Reuters
U Hagu je počelo iznošenje završne reči odbrane komandanta VRS

Odbrana generala Ratka Mladića oštro je započela iznošenjem završne reči porukom sudijama da bi osuđujućom presudom Haški tribunal pokazao da ne sudi pojedincima, već kolektivno srpskom narodu.

- Dovoljno je da je neko Srbin, da je bio u JNA, da je kasnije bio u vojsci, policiji ili čak i u lokalnoj vlasti, pa će biti proglašen krivim kao član udruženog zločinačkog poduhvata sa čak dva dela genocida. Ukoliko ste bili Srbin i ako ste branili svoju zemlju onda ste automatski krivi - kazao je glavni Mladićev advokat, Branko Lukić i dodao da bi se u slučaju donošenja osuđujuće presude napravio ozbiljan presedan, jer bi po istom principu bio osuđen svaki oficir u bilo kojoj vojsci na svetu.

Alijin džihad

Lukić je kazao da je general Mladić optužen samo zato što je bio dovoljno hrabar da se suprotstavi džihadu koji je podržavala Amerika.
- Mladić nije čudovište, već vojnik u odbrani od čudovišta islamske ratne mašine i Alije Izetbegovića koji je pozvao na džihad - kazao je Lukić.
- General Mladić je protiv tog terora na početku imao samo šačicu vojske sa tek desetak oficira u komandnom lancu. Protiv sebe je imao daleko brojnijeg neprijatelja koji nije prezao od terora kako bi se stvorila muslimanska država - kazao je Lukić.

On je upozorio sudsko veće da su dvojica sudija u ranijim procesima već presudili generalu Mladiću i da bi sada trebalo da prosuđuju profesionalno, a ne na osnovu ranije izvedenih zaključaka.

- Vi ćete suditi, ali će istorija presuditi da li je pravda ostvarena - kazao je Lukić.
Odbrana je zatim počela sa izvođenjem kontra dokaza.

- Nije srpska vojska bila u vakuumu, već je bila izložena napadima višestrukog neprijatelja. Patriotska liga, koju je osnovala SDA, mnogo pre rata je brojala 170.000 pripadnika, podeljena u 128 brigada. Ovi naoružani borci nisu nestali kada je Mladić stigao u Bosnu. Zatim, tu su Zelene beretke, mudžahedini. Zaboravlja se da je HVO brojao 50.000 pripadnika pod oružjem, a da se 15 brigada Hrvatske vojske smenjivalo u Posavini tokom rata - naglasio je Lukić.

Momirov pakt sa đavolom

Pobijajući dokaze o događajima u Srebrenici 1995, Branko Lukić je kazao da se tvrdnja Tužilaštva zasniva na priznanjima nekih pripadnika VRS koji su, da bi dobili manje kazne "sklopili pakt sa đavolom".
- Momiru Nikoliću, oficiru VRS su ruke do lakata u krvi, ali da bi dobio manju kaznu priznao je ovaj zločin. Međutim, ni on nije mogao da potvrdi da mu je general Mladić bilo šta naredio, kao što to nisu mogli da dokažu ni eksperti Tužilaštva. Odbrana ne spori da je određen broj ljudi ubijen u Srebrenici, ali da je to učinjeno protivno jasnim komandama generala Mladića - kazao je Lukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online