Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.06.2010.
07:45 >> 08:03h
Deutche Welle A

UN na "Stubu srama" zbog Srebrenice

Povodom 15. godišnjice zločina u Srebrenici, u Berlinu je pokrenut projekat "Stub srama“, koji predviđa da se napravi konstrukcija slova "U“ i "N“ u visini od osam metara, od 16.744 cipele kao simbol za 8.372 žrtve.

Nacrt spomenika koji će biti postavljen iznad memorijalnog kompleksa iznad Potočara

Monumentalna skulptura biće podignuta na padinama Potočara i večno će podsećati na krivicu zapadnih političara i vojske za genocid u Srebrenici, poručili su inicijatori projekta "Stub srama“.

"Skulptura je metafora ogromne prevare Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, a posebno u Srebrenici, čija dela do danas nisu bila tema diskusija u svetu“, izjavio je Filip Ruh, direktor Centra za političku lepotu u Berlinu koji realizuje projekat.

"Stub Srama“ su inicirale Majke Srebrenice s ciljem da ovekoveče srebrenički zločin. Odabrale su ideju Filipa Ruha. Filip objašnjava kako je uopšte došao na ideju sa cipelama:

"Razmišljao sam šta je to što svi imaju u kući. Svi imaju cipele, a cipele i kosti istovremeno jedino i ostaju iza mrtvaca. Odlučio sam zato da cipele uzmem kao simbol za žrtve koje će ostati zabetonirane u Stubu srama“, rekao je Ruh.

Izuo se i gradonačelnik Lajpciga

Dok poznati skidaju svoje cipele, novinari ih snimaju i uzimaju njihovu izjavu u kojoj govore šta misle i šta žele Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik Lajpciga Holger Čenze reagovao na ovu ideju spontano, čuvši je u prolazu.

Jedan novinar razgovarao je sa poslanikom Stranke Zelenih u Lajpcigu, dok je gradonačelnik tog grada stajao do njega, slučajno čuo o čemu je reč, i odmah rekao: "I ja želim da dam svoj doprinos“. Stao je do kolege i skinuo cipele.

Holger Čenze, gradonačelnik Lajpciga, i poslanik Mihael Vajhert

Projekat "Stub Srama“ podržava i međunarodno Društvo za ugrožene narode.

"Ovim projektom ne želimo da podsećamo javnost samo na odgovornost Ujedinjenih nacija koje su posmatrale genocid u Srebrenici, već želimo da ukažemo da su za zločin u Srebrenici odgovorne i tri velike svetske sile: Rusija, Francuska i Velika Britanija“, kaže predsednik Društva Tilman Cilh.

Planirano je da se do 25. juna prikupe 16.744 cipele u Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj i Nemačkoj. Prikupljene cipele biće 1. jula izložene u Hagu, gde se trenutno vodi proces protiv Radovana Karadžića. Tačno 11. jula, na 15. godišnjicu genocida u Srebrenici, cipele će uz komemorativni skup biti izložene i u Berlinu ispred Brandenburške kapije, koja važi za najveću turističku atrakciju grada.

"Bošnjaci u Berlinu su sa velikim interesovanjem prihvatili ovaj projekat, odazvali se i svakim danom donose svoje cipele. Nije tako samo u Berlinu, već širom Nemačke i Bosne i Hercegovine“, kaže Meho Travljanin iz Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu.

Izgradnja "Stuba srama“ u obliku slova „U“ i „N“ visokog osam metara i sačinjenog od 16.744 cipele trajaće jednu godinu i trebalo bi da bude gotova do 11. Jula 2011. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 19.06.2010. 08:41
Duga je lista sramnih postupaka UN u bivšoj Jugoslaviji. Prvo su tolerisali da se iz Srebrenice ubiajju Srbii i zatiru srpska sela oko Srebrenice uz Drinu, Setimo se Skelani, Kravive i drugih. a zatim su dozvolili da se izvrši zločin nad zarobljenim Bošnjacima. Setimo se i toga da je Medački džep u Krajini bio pod zaštitom UN i dozvolilii su da se izmasakriraju Srbi od strane ustaša. Takodje je i cela Republika srpska krajina bila pod zaštitom UN a dozvolili su da se protera 700.000 Srba i pritome pobije više od 10000 uz pomoć USA army i Miloševića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online