Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 01.12.2016.
14:14
Vestionline A

Gorele srpska i hrvatska zastava

Hrvatska policija je potvrdila da je u Glini tokom noći ispred sedišta Pododbora SKUD Prosveta i Veća srpske nacionalne manjine u Glini, izgorela srpska zastava

pixabay.com
I hrvatsku zastavu zahvatio plamen mržnje

Uz nju je izgorela i hrvatska državna zastava, koja je bila istaknuta uz srpsku, dok je treća zastava u nizu, zastava grada Gline, ostala neoštećena, piše zagrebački "Jutarnji list".

Sisačko-moslavački dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Boro Rkman osudio je paljenje srpske zastave u Glini i naglasio je da ne veruje da će doći do narušavanje odnosa Hrvata i Srba zbog toga incidenta te da očekuje da će hrvatska policija brzo razrešiti ovaj slučaj.

Ne zna se tačno vreme paljenja zastava, ali se zna da su zapaljene zastave primećene u utorak 29. novembra i tada je obaveštena policija.


S obzirom da su zastave postavljene na zidu zgrade, na visini od 4,5 metara od tla, teško je verovati da ih je zapalio neko sa zemlje. Takođe, s obzirom da je na balkonu na istoj adresi gde je i sedište Veća srpske nacionalne manjine bio požar, jer su se od kante sa žarom zapalila drva i stolarija, postoji mogućnost da zastave niko nije namerno zapalio nego da je iskra požara, kojeg su gasili glinski vatrogasci, zapalila i srpsku i hrvatsku zastavu.

Sisačka policijska uprava sprovodi detaljno kriminalističko istraživanje ovog slučaja.

Četvrtak 01.12.2016. 15:24
Kazu kako medju njima nema pokatolicenih Srba i kako nije tacno da su vecinom srpskog porjekla : Josip Mihalović (Torda, Austro-Ugarska, 16. siječnja 1814. - Zagreb, Hrvatska, 19. veljače 1891.), kardinal, zagrebački nadbiskup. Mihalović (također Mihalovich, Mihalovics, Mihalovits, Mihajlović) je bila srpsko- hrvatsko- ugarska plemićka porodica u Slavoniji. Svetorimski car Karlo VI. (1711.—1740.) im je udijelio 1716. plemstvo, jer su se kao habsburški časnici hrabro borili sa Turcima. Do 1763. su bili pravoslavne vjere te su se prezivali Mihajlović; kad su pristupili punom zajedništvu sa Rimom ili uniji, je počeo njihov društveni i gospodarski uspon. Obitelj je dala više znamenitih ličnosti, među kojima su poznati skladatelj Edmund, Karlo (=Károly, Dragutin 1830.-1918.), Hugo (1874.-1956.), Antun (1868.-1949., posljednji hrvatski ban u Austro-Ugarskoj) a naročito Josip (József, 1814.-1891.).
Četvrtak 01.12.2016. 15:29
Francuski pisac Edmond Paris o Istoriji Balkana. Srpska država je odavno “trn u oku” Vatikana, odakle još iz vremena pape Pija Desetog stižu evropskim vladarima instrukcije da svim sredstvima zadaju smrtni udarac “đavoljoj” Srbiji koja otežava željeni prodor katoličanstva prema istoku i kažnjavanje “raskolnika hrišćanstva”, uključujući najveću pravoslavnu državu - Rusiju. Ovu tezu izneo je francuski publicista EDMOND PARIS u svojoj knjizi “Jezuiti - tajna papina vojska”, koja je upravo prevedena na slovački kao i više slovenskih jezika, navodeći da su upravo pripadnici ovog katoličkog reda, osnovanog još u 16. veku, najsmernija tajna papinska vojska u ostvarivanju vatikanskih ambicija. Pripadnici ovog reda kojeg EDMOND PARIS naziva “militantnim” otvoreno su podržavali instaliranje faš,ističkih kvislinških režima u Slovačkoj, Belgiji, Francuskoj, a pre svega prilikom stvaranja i održavanja Nezavisne države Hrvatske koja je bila, geografski, najbliža “đavoljoj Srbiji” i njenom “nekatoličkom” narodu. Francuski publicista je u svom obimnom opusu objavio i knjigu o genocidu ust,aša nad Srbima u periodu 1941. do 1945.godine koji je, kako navodi autor, brižljivo zataškavan i minimiziran.Papa Pije Deseti umro je 1914. godine, u vreme kada je počeo Prvi svetski rat. Zbog toga, kako je napisao EDMOND PARIS, u jednoj od brojnih “antijezuitskih” knjiga, Papa Pije Dvanaesti, koji je podržavao faš,izam i antisemitizam, proglasio je Pija Desetog za sveca. EDMOND PARIS u svojoj knjizi “Jezuiti - tajna papina vojska” navodi da su gore saopštena saznanja rezultat uvida u dugo čuvane dokumente Austro-Ugarske države od koje je papa Pije Deseti najviše očekivao u relizaciji projekta kažnjavanja Srbije. Mnogi poverljivi sastanci između vatikanskih i bečkih čelnika, uz učešće nekog od vodećih jezuita, kako se vidi iz dugo dobro čuvanih dokumenata, imali su kao glavnu temu uništavanje Srbije. Na jednom od tih sastanaka preneseno je radovanje svetog oca što Franc Jozef “nema samilosti prema Srbima”, očekujući da će “svakog časa najmoćniji i najverniji katolički suveren vojnički krenuti na taj pravoslavni državni prostor”. Nakon vesti o atentatu na Ferdinanda u Sarajevu papa je shvatio da su otvoreni svi putevi napada na Srbiju, bez obzira na gotovo očajničke pokušaje srpskih čelnika da sačuvaju mir.
Četvrtak 01.12.2016. 14:48
Ako nastavis brisati komentare neces ni njega dobiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online