Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.11.2016.
06:06
J. Arsenović - Vesti A

Optužbe preko leđa Krajišnika

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je odluku grupe Srba, Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i njegovog prvog čoveka Save Štrpca da pred američkim sudom pristanu na nagodbu u sporu koji su 2010. godine pokrenuli protiv američke kompanije MPRI.

Srna
Miodrag Linta

Linta je u otvorenom pismu nagodbu nazvao "sramnom i ponižavajućom", navodeći da su pristali na 7.500 puta manji iznos od prvobitnog traženog odštetnog zahteva u iznosu od 10,5 milijardi dolara.

- Navedene činjenice sada jasno potvrđuju raniju sumnju velikog broja Krajišnika da sudski proces nije vođen zbog naknade štete za preko 200.000 prognanih Krajišnika u 'Oluji', već zbog obezbeđivanja sredstava za rad udruženja Krajinske žrtve genocida iz SAD i Veritas iz Beograda, na čelu sa Savom Štrpcem, kao i za advokate - smatra Linta.

Ove optužbe Savo Štrbac kategorično odbacuje, podsećajući da ni on ni Veritas nisu bili među tužiocima, niti je njih za nagodbu iko išta pitao.

- Mi nismo bili strana u sporu, već smo kao dokumentacioni centar dostavili dokumentaciju i dokaze koji su potvrdili tvrdnje prognanih Krajiških Srba, kao što smo to radili pružajući pomoć državi u procesu protiv Hrvaske za genocid - objašnjava za "Vesti" Štrbac.

Grupa Krajišnika, (u početku troje, a kasnije njih petoro), podnela je 2010. pred Federalnim sudom u Čikagu kolektivnu tužbu protiv Militeri profešen risorsiz ink. (MPRI) radi naknade nematerijalne štete po osnovu saučesništva u genocidu koje je sprovela hrvatska vojska u "Oluji".

Parnica je nedavno okončana nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima.

Na nagodbu su pristali, između ostalog, i nakon što je Haški tribunal doneo oslobađajuću presudu za hrvatske generale odgovorne za "Oluju", što nije išlo u prilog njihovoj tužbi pred američkim sudom.

- Linti su ove besmislene optužbe jedini način da dođe u centar pažnje, jer Veritasu ne sme ni da priđe. Krajišnici znaju kakav je Linta muljator, koliko je stranaka promenio, koliko ima nevladinih organizacija i kako zavhaljujući poziciji narodnog poslanika vladajuće stranke izvlači pare od donatora i države - uzvraća Štrbac.

Zadužbina se pita

Prema nagodbi, tužena strana će uplatiti donaciju od 1,4 miliona američkih dolara od čega 400.000 dolara ide advokatima, 150.000 za sudske troškove i naknadu petorici direktnih tužitelja, dok je ostatak od 850.000 namenjen za tri svrhe: stipendije za studente, za pravnu zaštitu Krajišnika i za obeležavanje njihove tragedije.
Osnovana je i Zadužbina koja će upravljati novcem i ona će određivati koliko će ko dobiti novca od pomenutih 850.000 dolara, što je i dogovor Miodragu Linti na pitanje koliko će dobiti studenti, a koliko Krajišnici za obeležavanje zloglasne "Oluje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online