Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.11.2016.
04:10
Đ. Barović - Vesti A

Bosna kolevka džihada

Švajcarski mediji zaključili su da je vehabijski propovednik iz Bužima Bilal Bosnić, osuđen u BiH na sedam godina zatvora zbog vrbovanja boraca za Islamsku državu i propagiranja terorizma, imao uticaja na islamiste u Švajcarskoj.

Reuters
Pipci po Evropi: Bilal Bosnić

Tako "Noje Cirher cajtung" piše da je Bosnić povezan s jednim od islamističkih centara, džamijom An-Nur u Vinterturu, u kojoj je švajcarska uhapsila propovednika šeika Abdurahmana.

- Njemu se prebacuje da je pozivao na ubistvo omraženih. Ipak, Abudrahman nije pojedinačni slučaj već deo sistema za radikalizaciju uglavnom mladih muslimana. Još pre njega u istoj džamiji propovedao je imam koji je bio vrlo sporan - piše švajcarski dnevnik.

Drugi švajcarski mediji ukazuju na veze ekstremista iz Vintertura i njihovih istomišljenika iz Nemačke i Austrije, ali i na trag koji vodi u Bosnu. Navodi se da je Bosnić imao direktan uticaj na islamiste u Vinterturu i da to proizilazi iz presude Saveznog krivičnog suda u slučaju Sando V. Podseća se i da se Bosnić radikalizovao tokom rata u BiH, kada se borio zajedno sa džihadistima koji su stigli iz Avganistana, i da su mudžahedini u bosanskom ratu prvi doneli radikalni islam u Evropu.

Takođe se ukazuje da se avganistanskim mudžahedinima građanski rat bosanskih muslimana i Srba početkom devedesetih učinio kao božija intervencija.

- Islamisti su u bosanskom ratu prepoznali ne samo lokalni sukob sa Srbima. Oni su težili da muslimanski svet odbrane od hrišćanstva i celog Zapada. Islamista Madžid Navaz je u svojoj autobiografiji napisao da je evropski džihadizam rođen u Bosni - piše "Noje Cirher cajtung".

Uticaj na dijasporu

- Bosnić, otac sedmoro dece, koji je živeo s četiri žene, posle rata postao je vodeći bosanski propovednik džihada u Siriji. On i drugi militantni propovednici s Balkana su godinama nastupali i u švajcarskim džamijama. Jak uticaj imaju posebno u Vinterturu, gde je velika balkanska dijaspora - navode švajcarski mediji.

U Frankfurtu decu truju mržnjom

Švajcarski mediji ukazuju na veze radikalnih islamista iz te zemlje s istomišljenicima u Austriji i Nemačkoj. Bilal Bosnić kao mladić otišao je u Nemačku gde je prihvatio vehabizam.

Kao što su "Vesti" nedavno pisale, šef odeljenja Državne bezbednosti u policijskoj upravi Frankfurta na Majni, Volfgang Trushajm upozorio je da je primećen zabrinjavajući porast broja dece koja su odgajana da žive u mržnji prema nevernicima i društvu u kojem žive.

- Kada dođu u školski uzrast, s ovom decom više nije moguće izaći na kraj. Ona crtaju borce Islamske države u borbenoj opremi i sanjaju o svom budućem životu džihadiste. Kod kuće ih uče da ne prihvataju drugu decu jer su nevernici - rekao je Trushajm.

Prema njegovim rečima, problem će se uvećati, jer vehabijski parovi zbog svoje ideologije teže da imaju što više dece. Trushajm je pozvao socijalne i pedagoške službe da preuzmu svoj deo odgovornosti.

- Nedopustivo je da osobe hoće u džihad zadrže starateljstvo nad svojom decom. Stručne službe bi morale da budu spremne da izvuku mališane iz takvih porodica. Koliko znam, u Frankfurtu se to do sada još nije desilo - upozorio je Trushajm.

Amerikanci čuvaju Al Kaidu

Sirijska politika SAD: Dževad Galijašević

Stručnjak za borbu protiv međunarodnog terorizma iz BiH Dževad Galijašević ocenjuje za "Vesti" da zemlje Zapadne Evrope nemaju odgovor na izvore terorističkih pretnji koje se ogledaju kroz razne organizacije i istaknute verske vođe.
On tvrdi da je poslednja akcija švajcarskih bezbednosnih službi u Vintertureru "junački napad na strašila za ptice".
- Nikad nije otkriven nijedan član organizacije Bilala Bosnića niti je pronađeno oružije. Koristeći Bosnića Amerikanci zapravo progone duhove Islamske države na Balkanu, a stvarnu pretnju koju predstavlja Al kaida minimiziraju - ističe Galijašević.
On tvrdi da Zapad i dalje pokazuje nespremnost da se obračuna sa radikalnim islamistima u Evropi, te uporno pokazuje nerazumevanje razlike između operacija Al Kaide i Islamske države.
Galijašević dodaje da stvarna pretnja za Evropu potiče od terorističke mreže koju su avganistanski veterani napravili u BiH a zatim preko Bosne razgranali u celoj Evropi.
- I u vestima iz Švajcarske se vidi zapadna odlučnost da zaštiti Al kaidu i njeno vojno krilo u Siriji - Front Al Nusra. Prema mojim informacijama Bilal Bosnić je postao simpatizer Islamske države, nakon što se jedinica iz Hadžića pod komandom Bajre Ikanovića odvojila od Al kaide. Ali to je bilo 2014, a sve aktivnosti u Švajcarskoj Bosnić je obavljao kao visoki funkcioner Al kaide i prijatelj jednog od najvažnijih komandanata Nusra fronta - kaže Galijašević.
On ističe i da se Nusret Imamović (vođa bosanskih Vehabija, s porodicom otišao u Siriju i navodno priključio Al Nusri) nalazi na novoj listi terorista UN od 30. oktobra 2016, ali ni na jednoj u SAD ili Bosni.

Regrutacija Balkanaca 

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ističe da u poslednjim akcijama hapšenja po Švajcarskoj nema ničega spektakularnog.
- Među balkanskim iselljenicima je još od 2002. godine poznato delovanje radikalnih islamista kroz posete džamijama i versku nastavu. Radikalni islamisti Švajcarsku, Austriju i Nemačku uglavnom koriste za regrutaciju mahom iseljenika s Balkana. Ali, dovoljno su lukavi da ne počine krivično delo - precizira Dragišić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online