Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.06.2010.
08:35
Srna A

RS da tuži S. Arabiju zbog zločina nad Srbima

Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović smatra da bi Republika Srpska, preko nadležnih institucija BiH, trebalo da tuži Saudijsku Arabiju ukoliko pravosuđe BiH ne namerava da procesuira zločine koje su nad Srbima i Hrvatima počinili pripadnici zloglasnog odreda "El mudžahedin".

Trifunović je za ''Fokus'' rekao da je nekoliko hiljada islamskih svetih ratnika iz Saudijske Arabije na poziv Al kaide 90-tih došlo u BiH kako bi se borilo protiv hrišćana osnovavši odred ’’El mudžahedin’’ , a nesebičnu pomoć njihovoj borbi dala je i zvanična vlast Saudijske Arabije.

Trifunović navodi da je najbolji primjer pomoći vlasti Saudijske Arabije takozvana humanitarna organizacija "Visoki saudijski komitet za pomoć BiH", preko čijeg računa su se slivali milioni i milioni dolara korišćenih za nabavku oružja, municije i druge vojne opreme, ali i dolazak drugih svetih ratnika, rekao je on.

''Neko mora da odgovara za to'', dodao je Trifunović.

On ističe da je i današnji poglavar Islamske verske zajednice u BiH Mustafa Cerić još u jesen 1992. godine prilikom posete Rijadu obezbedio znatnu finansijsku pomoć za borbu muslimana u BiH protiv nevernika, ali da je posebno izdašan bio saudijski kraljevski dvor.

Šeik Mahmud Abu Abdul Aziz poznat kao Barbarosa ili Riđobradi, jedan od najokorelijih sledbenika Osame bin Ladena, u jesen 1992. godine u selu Mehurići kod Travnika postavio je temelje jedne od najkrvoločnijih vojnih formacija Armije BiH, i on se, sudeći prema obaveštajnim podacima, danas nalazi u jednom saudijskom zatvoru, rekao je Trufunović.

"Ne vidim razlog zbog kog BiH ne bi tražila njegovo izručenje ili krivično gonjenje'', istakao je Trifunović i dodao da se u saudijskom zatvoru već godinama nalazi još jedan Bin Ladenov bliski saradnik Kaled Odeh Muhamed al-Harbi, koji je u BiH ratovao pod imenom Abu Sulejman al-Meki, a bio je i jedan od glavnih ideologa "El mudžahedina".

''U presudama protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića, komandanta Trećeg korpusa Envera Hadžihasanovića i komandanta 7. muslimanske brigade Amira Kubure, Haški tribunal je nedvosmisleno utvrdio odgovornost mudžahedina za zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima. Ako su odgovorni za te zločine danas van BiH, onda nadležnim vlastima RS ne preostaje ništa drugo nego da na odgovornost pozovu one koji su te zločince poslali u BiH, a posle im pružili sigurno utočište'', rekao je Trifunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online