Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.06.2010.
15:38
Tanjug A

Ignjatović: Ako bude mrtav za Srbiju neće za Hag

Porodica bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića ima pravo da traži da on bude proglašen mrtvim ako su za to ispunjeni pravni uslovi, ali to ne bi zaustavilo postupak koji se vodi u Haškom tribunalu sve do nepobitnog dokaza da je to tačno, rekao je danas šef vladine Kancelarije za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović.

Ako bude mrtav za Srbiju neće biti za Hag: Ratko Mladić


 

Ukoliko bi se, međutim, uz pomoć DNK analize i drugim metodama utvrdilo da je Mladić zaista mrtav, postupak pred Tribunalom bi bio obustavljen, kao što je to učinjeno u slučaju Slobodana Miloševića, kazao je Ignjatović.
 

Uslovi za proglašenje neke osobe mrtvom

 

Prema domaćim propisima, osoba može biti proglašena mrtvom ukoliko ima više od 70 godina i nema je najmanje pet godina, zatim da je nema pet godina ali da okolnosti pod kojima je nestao mogu da ukazuju da više nije u životu, kao i da je nestanak osobe povezan sa priorodnim katastrofama - poplavama, požarima, zemljotresima, i nema je duže od šest meseci nakon prestanka te nepogode, naveo je Ignjatović.

 

"Mrtav čovek ne može da bude izručen i ne može da mu se sudi. U tom slučaju ta priča bi bila završena, ali bi saradnja sa Tribunalom ostala sve dok taj sud postoji", objasnio je Ignjatović ranije.
 

I kada Tribunal prestane da postoji, uveren je on, ostaće neko telo zbog potrebe da se upravlja arhivama i koje bi bilo nadležno za haške osuđenike bez obzira u kojim zatvorima izdržavaju kaznu.

On je dodao da neko može da bude proglašen nestalim u ratu ako ga nema godinu dana nakon prestanka ratnih dejstava. "Da li će sud u slučaju Ratka Mladića primeniti neki od navedenih razloga, ostaje da se vid", kazao je Ignjatović.

On je, međutim, ukazao da, bez obzira na odluku suda koji je vlasan da odlučuje o takvim pitanjima, reč je o "pravnoj fikciji", "jer mi ne možemo znati da li je neko lice mrtvo".


Sud samo donosi odluku da se osoba smatra umrlom, rekao je Ignjatović.

"Za Haški tribunal to, na žalost, neće biti dovoljno jer Srbija, takođe na žalost, ima tu obavezu i najveći interes da se nepobidno utvrdi da li je Ratko Mladić živ ili nije, a ako jeste on treba da bude uhapšen i predat pravosudnim organima", rekao je Ignjatović i dodao da nema trećeg načina da se to pitanje reši.


On je objasnio da i ako sud donese rešenje i proglasi Mladića mrtvim on se jednog dana može odnekud pojaviti, a takvih slučajeva je u realnom životu bilo.
 

Šta bi se u tom slučaju dogodilo, zapito je Ignjatović i dodao da je sigurno da ta osoba ne bi bila živa sahranjena samo zato što postoji rešenje da je se smatra mrtvom.


"Uprkos odlukama naših domaćih pravosudnih organa, Srbija je obavezna da poštuje Haški tribunal, a jedno od glavnih pravila međunarodnog prava jeste da se međunarodne obaveze jedne zemlje ne mogu izbegavati samo zbog toga što je ta zemlja svojim unutrašnjim pravom donela neke zakone", precizirao je Ignjatović.


Ne ulazeći u motive porodice koja je izrazila žeju da pokrene sudski postupak u kome će zahtevati da se Mladić proglasi mrtvim, Ignjatović kaže je "ova priča", ipak, dobila nezasluženu medijsku pažnju.


"Ništa nije tako jednostavno, jer da jeste ovdašnji sud bi mogao da donese i odluku da Srbija više nema potrebe da sarađuje sa Haškim tribunalom", naveo je on.


Ignjatović kaže da bi voleo da on nije u pravu i dodao da je u krajnjem slučaju interes Srbije da zbog sebe, a ne zbog Tribunala, utvrdimo gde je Mladić.


"Veoma dobro je da Ratko Mladić odgovara za ono što mu se stavlja na teret, da to objasni jer je značajno za Srbiju i za pomirenje i normalizaciju odnosa u regionu", rekao je Ignjatović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online