Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.11.2016.
13:36
Đ. Barović - Vesti A

Premijera filma o Tuzlanskoj Kapiji

Fondacija "Pravda za Novaka Đukića" i Tim za odbranu Novaka Đukića premijerno će u petak, u Teatru Zvezdara, u 16 časova, prikazati dokumentarni film "Mučni teret podmetnute krivice".

Reč je o dokumentarcu koji demistifikuje i otkriva pravu istinu o tragičnom događaju na trgu Tuzlanska Kapija u Tuzli, koji se desio 25. maja 1995. godine u 20.55 časova. Tada je, stradalo 71, a ranjeno oko 150 ljudi.

Srna (Arhiva)
General Novak Đukić (u plavoj jakni) 

U filmu javnost će prvi put posle dvadeset godina imati priliku da čuje istinu o tragičnom događaju koji se odigrao na Tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine. Sve tvrdnje su potkrepljena naučnim dokazima stručnjaka iz Srbije i inostranstva.

Za  tragičan događaj iz 1995. godine, Tužilaštvo BiH je optužilo, a Sud BiH presudio na 20 godina zatvora generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića. On je, prema presudi, naredio granatiranje trga Tuzlanska Kapija iz topa 130 milimetara sa lokaliteta sela Panjik na Ozrenu. Prilikom izricanja presude, Sud BiH se težišno rukovodio nalazima i mišljenjem veštaka Tužilaštva BiH, profesora Berka Zečevića.

Odbrana generala Đukića 2010. godine formirala je Fondaciju "Pravda za Novaka Đukića", a potom i Tim za odbranu Novaka Đukića, sa ciljem da se putem ekspertiza - naučnih opita dokaže da se tragičan događaj sa takvim posledicama nije mogao dogoditi dejstvom granate, posebno ne one kalibra 130 mm.

Fondacija i Tim su formirale multidisciplinarni ekspertski tim iz Republike Srpske i Republike Srbije za analizu predmeta, sprovođenje ekspertize i opita i dostavljanje nalaza i mišljenja timu odbrane. Uz raazumevanje i pomoć nadležnih organa Republike Srbije, na vojnom poligonu u Nikincima napravljena je replika trga Tuzlanska kapija, sa svim objektima, ljudstvom i sredstvima zatečenim prema istrazi na licu mesta u momentu eksplozije. Primenjena su u opitima sva sredstva pod uslovima iz istrage i presude. Do marta 2016. godine sprovedena su 32 opita, a opite su realizovali, pored domaćih stručnjaka, eksperti iz Republike Češke, Republike Francuske i Izraela. Ni jedan eksperimentalni rezultat ne podržava zaključke iz ekspertize veštaka Tužilaštva BiH, profesora Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizilazi stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 mm, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

"Pravo na istinu imaju prvenstveno nastradali na Tuzlanskoj Kapiji, njihovi roditelji i rodbina, ali pravo na istinu ima i naš narod, kao i osuđeni general Đukić kome je podmetnuta krivica i, naravno, pravo na istinu ima i njegova porodica", stoji u saopštenju Tima za odbranu generala Đukića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online