Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.10.2016.
10:19
Tanjug, Vestionline A

Zašto Duško, a ne Milo?

Vest da je Predsedništvo vladajuće DPS odlučilo da za mandatara za sastav nove predloži potpredsednika aktuelne vlade Duška Markovića odjeknula je u regionu kao manje-više gotova stvar da se aktuelni premijer Milo Đukanović povlači iz politike.

Reuters
Milo Đukanović: Dva puta se povlačio i vraćao

Bez obzira na povlačenje sa državnih funkcija, Milo Đukanović će sigurno ostati na čelu DPS-a, makar do novog Kongresa koji bi trebalo da bude održan u leto 2020. godine, piše provladina Pobjeda.

Inače, Đukanović se do sada dva puta povlačio sa državnih funkcija i ponovo se vraćao - 2006. i 2010.

Pozivajući se na svoja saznanja, Pobjeda piše da je procena vrha partije i države da je neophodno da Đukanović bude na čelu partije jer je to zahtev i partijske baze, ali i zajednička procena da treba kadrovski osvežiti i osnažiti stranku. 

Đukanović je treće povlačenje nagovestio u martu ove godine, kada je u intervjuu jednoj ruskoj televiziji kazao da je ispunio sve svoje ciljeve.

- Trudim se da budem odgovoran prema današnjim potrebama Crne Gore. Istovremeno, mislim da sam ispunio ono što su bili moji planovi i moja očekivanja u politici. Verujem da sam dao Crnoj Gori sve najbolje što sam mogao da dam - rekao je tada Đukanović, inače, zvaničnik sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Crne Gore.

O tome se šuška odavno

Zašto Duško, a ne Milo, pitanje je na koje je pokušao da odgovori Boris Raonić iz Građanske alijanse, koji tu promenu vidu kao realizaciju nečega o čemu se davno šuškalo.

- Od kada je Dušan Janjić izjavio da je na Minhenskom forumu sa Đukanovićem dogovoreno povlačenje nakon ovih izbora, po prvi put se javno progovorilo o onome o čemu se šuška odavno. Marković ili Đukanović nije posebno bitno, jer govorimo o vladi i stilu vladanja kontinuiteta, a u ovoj fazi integracijama, nama treba diskontinuitet. Ukoliko Marković skupi većinu za sastav vlade, ne očekujem bitnije novine u načinu vođenja države - kazao je Raonić u izjavi za CdM.

On ceni da će najveći problem Markoviću biti taj što nema jaku političku figuru uz sebe.

- A uz nestabilnu većinu, nagomilane probleme i promenjenu geostratešku poziciju, u kojoj CG više neće biti tolerisane stvari kao do sada, sigurno je da će ovo biti vlada sa najvećim izazovima do sada - smatra Raonić.

Reuters
Odlazim čiste savesti: Milo Đukanović

Ovako je Đukanović objasnio prethodna povlačenja:

Prvi put, Đukanović se povukao, takođe sa mesta premijera, početkom oktobra 2006. godine, ali je ostao u političkom životu Crne Gore obavljajući i dalje funkciju predsednika Demokratske partije socijalista.

Razloge za svoje povlačenje tada je opisao kao državne, partijske i lične prirode. 

- Mislim da je ovo trenutak da neki novi ljudi, sa nekom novom energijom, treba odmah da prionu na nove poslove i da iskoristimo svaki novi dan kako bi što kvalitetnije obezbedili ostvarivanje onoga što su strateški interesi Crne Gore - rekao je tom prilikom Đukanović.

Na mestu premijera tada ga je zamenio Željko Šturanović, a kada se nakon dve godine povukao iz, kako je tada saopšteno, zdravstvenih razloga, ponovo je ga je zamenio Đukanović 2008. 

Obraćajući se Đukanović je to obrazložio svešću o svojoj odgovornosti.

- Svestan svoje posebne odgovornosti, prihvatio sam da promenim lične planove i pokušam da odgovorim državnim potrebama - rekao je tada Đukanović i naglasio da i dalje "smatra veoma ubedljivim razloge zbog kojih se 2006.  povukao sa državnih funkcija, ali da se vratio jer su nastupile vanredne okolnosti".

Dugo sam na funkciji - dve decenije

Drugi put, Đukanović se povukao u decembru 2010. On je tada istakao da odluka o ostavci nije nova i nije ishitrena, kao i da nije donesena pod pritiskom iznutra ili spolja.

- Vreme koje sam proveo na najodgovornijim funkcijama traje dugo - dve decenije. Odlazim čiste savesti i uzdignuta čela, zadovoljan sa onim što sam uradio - naveo je tada on.

Na mesto predsednika Vlade tada ga je nasledio Igor Lukšić.

Gde god da bude sedeo, u Skupštini, kao poslanik, na čelu DPS, vladi ili eventualno na mestu predsednika Crne Gore, Đukanović će i dalje biti na već jasnom putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

Reuters
Uvek ostajao u partiji

Od Mila Blitve do...

Đukanović je političar koji je Crnoj Gori obezbedio nezavisnost i poveo je putem EU i NATO-a žrtvujući na tom putu i nekada veliko prijateljstvo sa Rusijom.

Na početku političke karijere u bivšoj SFRJ, zbog stava i načina na koji je donosio odluke nazvali su ga "Milo Britva".

Danas je jedini političar od uticaja koji je karijeru počeo u aparatu komunističke nomenklature. Politički je nadživeo sve svoje drugove iz Saveza komunista Jugoslavije: sa vlasti su otišli i Milošević, i Gligorov, i Kučan... Đukanović je ostao.

Još kao student bio je predsednik omladinske organizacije.

U vreme Miloševićeve antibirokratske revolucije bio je jedan od jurišnika u obračunu sa "starom gardom" u Komunističkoj partiji Crne Gore, koja se kasnije transformisala u i danas vladajuću Demokratsku partiju socijalista, na čijem je čelu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online