Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.10.2016.
09:47
Tanjug, Vestionline A

Plenkovićev "blickrig" na hrvatskoj političkoj sceni

Hrvatska je za nešto više od mesec dana od izbora, 11. septembra, dobila novog premijera Andreja Plenkovića, a hrvatski mediji konstatuju da u političkoj praksi te zemlje nije zabeležen slučaj da neko tako brzo, jednostavno i bez pravog otpora osvoji vlast u zemlji i postane najpopularniji političar, popularniji i od hrvatske predsednice.

Reuters
Andrej Plenković: Popularniji i od Kolinde

U nešto više od tri meseca uspelo je to Andreju Plenkoviću, pravniku, bivšem diplomati i evroparlamentarcu, političaru koji je aktivno učestvovao u procesu približavanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Plenković kao da je bio predodređen za diplomatu onoga trenutka kada je 1988. godine upisao zagrebački Pravni fakultet, piše danas hrvatski Jutarnji list, nazivajući ga "zagrebačkim dečkom s dalmatinskim korenima". List podseća da je rođen 1970. u porodici intelektualaca, majke lekarke i oca univerzitetskog profesora.

Navode da je već tokom studija osetio važnost ujedinjene Evrope i njenih institucija, kada je Hrvatska još bila daleko od Evropske zajednice, danas unije. Prvi korak ka ulasku u Evropu Plenković je iskazao početkom devedesetih, kada se angažovao u Evropskom udruženju studenata i ubrzo postao predsednik Međunarodnog odbora ELSA-e.

Napredovao brzo kao meteor

O njegovim počecima u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, daljem stručnom usavršavanju i diplomatskoj karijeri koja je sledila, mediji su u poslednje vreme puno pisali. 

Dva su momenta ipak ostala manje naglašena, smatra Jutarnji i dodaje da je reč o nečemu neobično važnom za Plenkovićevu biografiju.

Prvo, njegovo napredovanje u diplomatiji išlo je meteorski brzo, pa se očekivalo da će postati i ambasador.

Zbog sukoba s tada moćnim premijerom Ivom Sanaderom to se nije dogodilo, a sam Plenković nikada nije detaljnije u javnosti govorio o razlozima tog sukoba. Poslat je u Pariz na mesto drugog čoveka u hrvatskoj Ambasadi i bio je to jedini trenutak u njegovoj karijeri kada sve nije išlo pravolinijski, na sam vrh.

Nešto slično kao i s Kolindom Grabar Kitarović, koju je takođe zbog ličnog sukoba Sanader udaljio s mesta šefice diplomatije, da bi se posle vratila na velika vrata u hrvatsku politiku.

Danas su predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković na samom vrhu, oboje s respektabilnim biografijama, a trenutni zastoji zbog sukoba s bivšim premijerom nisu ih zakočili.

Reuters
Uvek bio za Hrvatsku u EU

Voli ga Evropska unija

Drugo, navodi ovaj zagrebački dnevnik, relativno malo se zna o doprinosu Andreja Plenkovića na hrvatskom putu u Evropu, a on je, kažu, bio značajan i važan.     

Od toga da je bio član pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zamenik šefa hrvatske Misije pri EU u Briselu, kao i da je pripremao podnošenje hrvatskog zahteva za članstvo. 

I kao državni sekretar za evropske integracije Plenković se aktivno uključio u proces da Hrvatska što pre završi pregovore, upoznavši detaljno sve poluge funkcionisanja EU, što će biti od neverovatne koristi i sada kad je postao premijer.     

Slavu za ulazak u EU uzeli su mnogi, a oni koji su poput Plenkovića marljivo na tome radili, nisu želeli da se hvale.

Jednim okom u Hrvtaskoj

U visoku evropsku politiku Plenković je ušao kao evroparlamentarac i potpredsednik Odbora za spoljne poslove EP-a zadužen za Ukrajinu. 

Taj delikatni posao obavljao je uz neverovatni entuzijazam, putovao u Kijev i vraćao se u Brisel, pregovarao i razgovarao o budućnosti zemlje koja je gotovo preko noći postala jedan od najakutnijih evropskih i svetskih problema. Ali, bez obzira na taj evropski angažman, još u Parlamentu, jednim okom Plenković je uvek bio u Hrvatskoj.

Kada bi došao u Zagreb, susretao se s hadezeovcima, a svojom bazom je smatrao brojne građane iz cele zemlje koje je redovno informisao šta se događa u Evropi.

Kada se rezimira ovaj neverovatni "blickrig" Andreja Plenkovića u hrvatskoj politici, gde je neverovatnom lakoćom još pre ulaska u Banske dvore postao najpopularniji političar, nema zapravo mnogo nedoumica, navodi Jutarnji.

Reuters
Hrvati će osetiti više Evrope sa njim

Može političar da bude i normalan

Navodi se, takođe, da je Plenković pre svega na ove prostore vratio uverenje da normalna, uljuđena i pristojna retorika političara može biti privlačna građanima.

Nije zato čudo što je tako uspešno primirio radikale iz svoje stranke, ali i drugih stranaka i doneo nadu Hrvatskoj da će biti premijer koji se neće okretati samo članstvu HDZ-a, već svim građanima. 

Taj njegov nastup rezultat je celokupne diplomatske karijere i poznavanja evropske političke scene, ali i naravi u kojoj su i racionalnost i pragmatičnost, ali i temperament koji će hrvatski građani tek upoznati.

Jutarnji piše dalje da će s Plenkovićem Hrvatska osetiti mnogo više Evrope.     

Oni koji ga, dodaje se, dobro poznaju, kažu da mu je bilo izuzetno stalo da nova vlada bude izglasana do srede, kako bi mogao kao novi premijer da predstavlja Hrvatsku na sednici Evropskog saveta.

Tu će se Plenković osećati kao kod kuće jer poznaje sve koji trenutno vode EU, a s mnogim evropskim političarima je i u prijateljskim odnosima, podseća zagrebački dnevnik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online