Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.10.2016.
15:59
Vestionline A

Bunjevci u Srbiji: Nećemo da budemo Hrvati!

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine zatražio je da Skupština Vojvodine dokument iz 1945. godine, kojim se naređuje da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima, proglasi aktom nasilne asimilacije i protiv ljudskih prava.

Facebook/Bunjevci
Nit' Srbi, nit' Hrvati...

Kako je na konferenciji za novinare predstavila predsednica ovog saveta Suzana Kujundžić Ostojić, sprovođenje naredbe kao "istorijskog presedana" posle Drugog svetskog rata nanelo je "katastrofalne posledice" po Bunjevce, navodeći da ih je po popisu iz 1918. bilo 100.000, a danas tek oko 16.000.

Lider Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić veruje da postoji politička podrška da ova odluka bude usvojena. 

On smatra da će njegovim usvajanjem biti stavljena tačka na sve insinuacije o statusu Bunjevaca u Republici Srbiji, deljenju hrvatskog nacionalnog korpusa i postojanju takozvanog "bunjevačkog pitanja" u srpsko - hrvatskim odnosima, za koje veruje da će usvajanjem ove deklaracije biti relaksirani.

Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine doneo je 14. maja 1945. akt po kojem "bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje" i kojim je naređeno da treba "sve Bunjevce i Šokce tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu".

Bunjevački nacionalni savet je još tokom 2005. i 2006. godine podnosio slične inicijative Skupštini Vojvodine, kada nisu naišli na razumevanje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2016. 00:39
........................Nareðenje mesnim odborima od 14. maja 1945. godine Glavnog narodnooslobodilaèkog odbora Vojvodine, : „Kako bunjevaèke i šokaèke narodnosti ne postoje, to vam se nareðuje da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati iskljuèivo kao Hrvate, bez obzira na njihovu izjavu. U raznim okruzima i mestima, gde su oni do sada uvedeni kao Šokci i Bunjevci, ima se to ispraviti i oznaèiti kao Hrvati, naroèito u legitimacijama, biraèkim spiskovima, putnim dozvolama i raznim drugim spiskovima po narodnosti. Ubuduæe se imaju unositi samo iskljuèivo kao Hrvati. Sve do sada izdate legitimacije i isprave, gde su oznaèeni kao Bunjevci i Šokci, imaju se uništiti i nove izdati, izdavanje novih legitimacija ne sme se ponovo naplaæivati od stranaka. Stavlja vam se na dužnost da o ovome izvestite sve gradske i sreske, a preko ovih i mesne, da što pre bezuvetno sprovedu, a vi da se starate da se ovo svakako izvrši i da o uèinjenom izvršite. Smrt fašizmu-sloboda narodu“............................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online