Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.09.2016.
14:10
Vestionline A

"Zapadu je datum praznika veća pretnja od terorista"

Američki stručnjak za Balkan i pitanja bezbednosti Gordon Bardoš ocenio je da nije nikakvo iznenađenje da BiH po glavi stanovnika ima više džihadista nego bilo koja druga zemlja u Evropi, ali da međunarodi zvaničnici očigledno misle da je datum nekog praznika važnija pretnja od terorističke Islamske države ili Al Kaide.

Tanjug
Zašto je datum praznika Zapadu veća pretnja od džihadista?

Bardoš u tekstu za "Politiku" navodi da je u BiH prisutan sistem pravosuđa kao za vreme Osmanske imperije, kada je vladalo pravilo "kadija te tuži, kadija ti sudi". 

Bardoš, koji je predsednik konsultantske kompanije za politički i strateški rizik SEEREKON, specijalizovane za jugoistočnu Evropu, navodi da je danas javna tajna da SDA, partija bivšeg muslimanskog predsednika BiH Alije Izetbegovića, kontroliše Tužilaštvo BiH i, uopšte, sudski sistem. 

On ističe da je teško shvatiti da međunarodni predstavnici pristaju na to da SDA ima takvu kontrolu nad pravosudnim sistemom u BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da su američki zvaničnici pre 15 godina, neposredno posle napada na NJujork i Vašington, pretili da će proglasiti SDA terorističkom organizacijom zbog širokih veza Alije Izetbegovića sa poznatim međunarodnim teroristima. 
 
Bardoš naglašava da u svemu ovome evropski zvaničnici sporo uočavaju bezbednosne rizike za svoje zemlje, te podseća da su od 2000. do 2004. godine sarajevske vlasti odbile čak 40 pokušaja Haškog tužilaštva da im se dostavi dokumentacija o odredu "El mudžahedin". 

Podsećajući da Ustavni sud BiH stalno potvrđuje predloge visokog predstavnika, Bardoš je ocenio da međunarodni zvaničnici uz tri strana i dvoje bošnjačkih sudija, implementiraju političku agendu stvaranja centralizovane, unitarne države. 

EU nastavila politiku Osmanlija i Hitlera

On je istakao da sadašnji problemi samo potvrđuju istorijsku sliku pravde u BiH, koja se ilustruje poslovicom "kadija te tuži, kadija ti sudi", te podsetio na tekst istoričara Noela Malkolma da su u osmanskom sistemu hrišćani tretirani kao građani drugog reda i da nije bilo dopušteno svedočenje hrišćanina protiv muslimana. 

Bardoš dodaje da je austro-nemačka politika na Balkanu nastavila po pravilima Osmanske imperije i sa "kultom muslimanskog prvenstva" u BiH, a da je slično primenjivao i Hitler u onome što je označeno kao "pozitivna muslimanska politika" sve s ciljem pridobijanja simpatija muslimanskog svijeta. 

- Nažalost, danas se mali broj međunarodnih zvaničnika pita da li je zaista moguće stvoriti stabilnu BiH na osnovu nasilne međunarodne implementacije programa jednog naroda u BiH ili je bolje insistirati na istinskoj saradnji i kompromisu - kaže Bardoš.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online