Ponedeljak 26.09.2016.
14:10
Vestionline

"Zapadu je datum praznika veća pretnja od terorista"

Tanjug
Zašto je datum praznika Zapadu veća pretnja od džihadista?

Bardoš u tekstu za "Politiku" navodi da je u BiH prisutan sistem pravosuđa kao za vreme Osmanske imperije, kada je vladalo pravilo "kadija te tuži, kadija ti sudi". 

Bardoš, koji je predsednik konsultantske kompanije za politički i strateški rizik SEEREKON, specijalizovane za jugoistočnu Evropu, navodi da je danas javna tajna da SDA, partija bivšeg muslimanskog predsednika BiH Alije Izetbegovića, kontroliše Tužilaštvo BiH i, uopšte, sudski sistem. 

On ističe da je teško shvatiti da međunarodni predstavnici pristaju na to da SDA ima takvu kontrolu nad pravosudnim sistemom u BiH, pogotovo ako se uzme u obzir da su američki zvaničnici pre 15 godina, neposredno posle napada na NJujork i Vašington, pretili da će proglasiti SDA terorističkom organizacijom zbog širokih veza Alije Izetbegovića sa poznatim međunarodnim teroristima. 
 
Bardoš naglašava da u svemu ovome evropski zvaničnici sporo uočavaju bezbednosne rizike za svoje zemlje, te podseća da su od 2000. do 2004. godine sarajevske vlasti odbile čak 40 pokušaja Haškog tužilaštva da im se dostavi dokumentacija o odredu "El mudžahedin". 

Podsećajući da Ustavni sud BiH stalno potvrđuje predloge visokog predstavnika, Bardoš je ocenio da međunarodni zvaničnici uz tri strana i dvoje bošnjačkih sudija, implementiraju političku agendu stvaranja centralizovane, unitarne države. 

EU nastavila politiku Osmanlija i Hitlera

On je istakao da sadašnji problemi samo potvrđuju istorijsku sliku pravde u BiH, koja se ilustruje poslovicom "kadija te tuži, kadija ti sudi", te podsetio na tekst istoričara Noela Malkolma da su u osmanskom sistemu hrišćani tretirani kao građani drugog reda i da nije bilo dopušteno svedočenje hrišćanina protiv muslimana. 

Bardoš dodaje da je austro-nemačka politika na Balkanu nastavila po pravilima Osmanske imperije i sa "kultom muslimanskog prvenstva" u BiH, a da je slično primenjivao i Hitler u onome što je označeno kao "pozitivna muslimanska politika" sve s ciljem pridobijanja simpatija muslimanskog svijeta. 

- Nažalost, danas se mali broj međunarodnih zvaničnika pita da li je zaista moguće stvoriti stabilnu BiH na osnovu nasilne međunarodne implementacije programa jednog naroda u BiH ili je bolje insistirati na istinskoj saradnji i kompromisu - kaže Bardoš.

2024 © - Vesti online