Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.09.2016.
11:36
Vestionline A

Petrič: Vučić i Plenković da "smire" Dodika

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič izjavio je da poseta predsednika RS Milorada Dodika zvaničnoj Moskvi, samo tri dana uoči održavanja referenduma o Danu Reublike u RS, neće prominiti činjenicu da, kako je rekao, Dodik više nije partner za dijalog.

Youtube/Werner Zappl
Petrič se uzda u Vučića i Plenkovića

Petrič, s druge strane, ističe ulogu Beograda i Zagreba, koju će konstruktivno "odigrati" srpski premijer Aleksandra Vučića i Andrej Plenković, koji će, gotovo je izvesno, biti novi premijer Hrvatske.

On smatra da će dve pretpostavke biti presudne, ne samo za očuvanje jedinstvene BiH, nego i stabilnosti zapadnog Balkana. Te dve pretpostavke, kaže on, jesu regionalna odgovornost Srbije i Hrvatske prema Dejtonskom sporazumu te ubrzanje integracija ka EU, kao integrativnog i političkog motora za celu regiju. 

Navodeći referendum u RS kao primer, Petrič kaže:

- Srbija je pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića preuzela odgovornost za stabilnost u regionu. Vučić je prošle godine zaustavio jedan referendum, a ovaj drugi elegantno je rešio. Svestan je da Srbija gubi svaku šansu za pristup EU ako dođe do problema u BiH. Za mene čak nije toliko ni bitno hoće li 25. septembra biti održan referendum, jer za Beograd on je izgubio svaki legitimitet - naveo je Petrič u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Petrič referendum u RS vidi kao "jedan opak način spašavanja vlastite kože". 

- Dodik zna da za Evropu više nije partner za dijalog, a Rusija ima svoje probleme. Mislim da Dodikova poseta Kremlju zakazana za 22. septembar ništa na tome neće promeniti! RS pod vođstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolovana i dovedena je u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope - smatra Petrič.

Srbija, ističe on, kao kandidat za članstvo u EU te Hrvatska kao članica Unije sve više postaju svesne svoje odgovornosti prema BiH, "a to bi moglo neodgovorne ekstremiste poput Dodika dovesti u ofsajd". 

- Uzimajući sve ovo u obzir, očekujem od Brisela da BiH ponudi mnogo više od pukih programa - naveo je Petrič.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 18:30
Dodik reci bratu Putinu da Srbija veruje samo njemu i neka pravi razliku izmedju vlasti i naroda.To nije isto, nazalost.I ne odustaj od volje svoga naroda, mi Srbi iz Srbije smo uz tebe jer nam je dosta ponizavanja, ucena i nepravdi od Zapada.Zivela Rusjia, zivela Srbija!
Nedelja 18.09.2016. 18:31
Zapad nema oči. Ni mozak. Imaju ogroman burag i moć koja je u obrnutoj srazmjeri sa mozgom. Zbog toga se ponašaju kao slonovi u staklarskoj radnji. Zbog toga bi možda bilo prihvatljivije reći da je Dodikova posjeta Rusiji kao prst u bu-lji Zapada.... !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online