Petak 16.09.2016.
11:36
Vestionline

Petrič: Vučić i Plenković da "smire" Dodika

Youtube/Werner Zappl
Petrič se uzda u Vučića i Plenkovića

Petrič, s druge strane, ističe ulogu Beograda i Zagreba, koju će konstruktivno "odigrati" srpski premijer Aleksandra Vučića i Andrej Plenković, koji će, gotovo je izvesno, biti novi premijer Hrvatske.

On smatra da će dve pretpostavke biti presudne, ne samo za očuvanje jedinstvene BiH, nego i stabilnosti zapadnog Balkana. Te dve pretpostavke, kaže on, jesu regionalna odgovornost Srbije i Hrvatske prema Dejtonskom sporazumu te ubrzanje integracija ka EU, kao integrativnog i političkog motora za celu regiju. 

Navodeći referendum u RS kao primer, Petrič kaže:

- Srbija je pod vodstvom premijera Aleksandra Vučića preuzela odgovornost za stabilnost u regionu. Vučić je prošle godine zaustavio jedan referendum, a ovaj drugi elegantno je rešio. Svestan je da Srbija gubi svaku šansu za pristup EU ako dođe do problema u BiH. Za mene čak nije toliko ni bitno hoće li 25. septembra biti održan referendum, jer za Beograd on je izgubio svaki legitimitet - naveo je Petrič u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Petrič referendum u RS vidi kao "jedan opak način spašavanja vlastite kože". 

- Dodik zna da za Evropu više nije partner za dijalog, a Rusija ima svoje probleme. Mislim da Dodikova poseta Kremlju zakazana za 22. septembar ništa na tome neće promeniti! RS pod vođstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolovana i dovedena je u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope - smatra Petrič.

Srbija, ističe on, kao kandidat za članstvo u EU te Hrvatska kao članica Unije sve više postaju svesne svoje odgovornosti prema BiH, "a to bi moglo neodgovorne ekstremiste poput Dodika dovesti u ofsajd". 

- Uzimajući sve ovo u obzir, očekujem od Brisela da BiH ponudi mnogo više od pukih programa - naveo je Petrič.

2024 © - Vesti online