Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.06.2010.
15:48
Srna A

"Hag presuđuje samo Srbima"

Visina presude Haškog suda oficirima Vojske Republike Srpske (RS) za događaje u Srebrenici otklonila je svaku sumnju da ovaj sud sudi i presuđuje samo Srbima, čime indirektno štiti druge učesnike u ratnim dešavanjima u BiH, izjavio je danas predstavnik suspendovanih policajaca bivšeg Centra javne bezbednosti Zvornik Rodoljub Vidaković.

Vidaković je rekao Srni da su predstavnici drugih naroda činili stravične zločine nad Srbima u istočnoj, srednjoj i zapadnoj BiH, ali da niko, ili skoro niko, nije odgovarao uprkos tome što za te zločine postoje neoborivi dokazi o kojima je upoznat i Haški tribunal.

"Kada se uporede, na jednoj strani izrečene presude i na drugoj strani neprocesuirani sudski procesi, onda to kod svakog dobronamernog čoveka izaziva čuđenje i zaprepašćenje", rekao je Vidaković i dodao da se kod neupućenih u ratna dešavanja u BiH stvara lažna slika da su samo Srbi bili ti od kojih je poticala svaka nesreća, što nije tačno.

Ko koga tuži a ko kome sudi?: Haški tribunal


On je naglasio da se u više navrata uverio da pojedinci iz Tužilaštva BiH, OHR-a i političara iz Sarajeva nemaju dobre namere u sagledavanju realne slike o zločinima u Srebrenici, Podrinju i Birču i drugim mestima gdje su stradali Srbi.

Vidaković je podsetio da je imao hrabrosti da prvi ukaže da je platni spisak 810 radnika bivšeg Centra javne bezbednosti Zvornik, koji je objavljen 2006. godine u federalnim medijima, bio uvod i pokušaj da neki pojedinci optuže Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i samu Srpsku za navodne zločine u Srebrenici, dok je objavljeni spisak bio samo povod za to.

On je naglasio da bi vlasti RS, nevladine organizacije i udruženja morale više raditi na sagledavanju istine o srebreničkim dešavanjima, kao i odbrani prava i pravde.

"Svi ovi akteri trebalo bi na osnovu stvarnog stanja, a ne iskrivljene slike koja je otišla u svet, da ukažu da u Srebrenici nisu samo Srbi činili zločine", rekao je Vidaković i naglasio da se iznošenjem istine nikako ne vrši pritisak na pravosudne organe BiH.

On je naveo da bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling otvoreno lobira za osumnjičenog za ratne zločine Ejupa Ganića, dok sarajevska politička i druga elita javno govori da niko iz Armije BiH nije počinio ratni zločin, nego ih glorifikuju kao ratne heroje, čime se vrši pritisak na Tužilaštvo i Sud BiH.

"Imamo dokaze da su pojedinci iz bošnjačkog naroda počinili ratne zločine, koje apsolutno niko ne može negirati, ali sarajevski političari ne ustručavaju se da javno govore u odbrani pojedinaca koji su činili zločine, čime se direktno mešaju u rad pravosudnih organa", rekao je Vidaković.

Naglašavajući da su mnogi ljudi uplašeni zbog visine izrečenih kazni oficirima VRS, Vidaković je rekao da bi o tome trebalo da se izjasne pravni eksperti koji bi trebalo da analiziraju svaku do sada izrečenu presudu.

Haški sud juče je proglasio sedmoricu oficira RS krivim za događaje u Srebrenici, a Vujadin Popović i Ljubiša Bear osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online