Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.03.2014.
16:08
Đ. Barović - Vesti A

Nema dokaza za genocid

Ako ne postoje direktni svedoci ili dokazi, genocidna namera se dokazuje od slučaja do slučaja, a na primeru komandanta Vojske RS, generala Ratka Mladića, ta namera nije postojala kako u Srebrenici 1995, tako ni u sedam bosanskih opština 1992. godine. Dovoljno je svedoka, dokaza, ali i presuda Haškog tribunala koji to potvrđuju.

Ako postoji nečija krivica za prisilno izmeštanje, deportaciju, muslimanskih civila iz Srebrenice, onda za to treba da budu optuženi UN i Holandija jer su sproveli taj transfer: General Ratko Mladić
 

Ovo je samo zaključak prvog dana izlaganja Mladićevog advokata Dragana Ivetića u raspravi po Pravilu 98 bis. Da podsetimo, odbrana u Haškom tribunalu ima prava da po završetku dokaza tužilaštva zatraži da sudsko veće proceni validnost tih dokaza i potpuno ili delimično ukine optužnicu.


Ivetić je veći deo početnog izlaganja iskoristio navodeći konkretne primere iz optužnice i svedoke tužilaštva koji su pokušali da je dokažu. Po njegovim rečima, tužilaštvo nije uspelo da dokaže genocidnu nameru generala Mladića, što je ključna stavka haške optužnice.
 

Odbrana u maju

General Mladić se tereti po 11 tačaka optužnice za genocid u sedam opština u BiH 1992. godine (Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku), za genocid u Srebrenici 1995. kao i za progone i teror u Sarajevu i uzimanje međunarodnih posmatrača za taoce.
Po rečima Miloša Šaljića, Mladićevog branioca, odbrana planira da u maju počne sa izvođenjem dokaza odbrane.
- Sačekaćemo odluku pretresnog veća po Pravilu 98 bis, ali i po našem zahtevu da se suđenje generalu ukine, jer on zdravstveno za to nije sposoban - kaže Šaljić.

- General Mladić je pred visokim predstavnicima Unprofora izdao direktna naređenja da se svi civili koji to žele izmeste iz Srebrenice, ali i da se izvrši predaja najmanje 5.000 muslimanskih vojnika koji su se u Srebrenici izmešali sa civilima - kazao je Ivetić i dodao da je tužilaštvo genocidnu nameru pokušalo da dokaže preko jednog od pripadnika Unprofora, Kina Gorija, ali da su svi drugi pripadnici mirovnih snaga UN svedočili drugačije.

- Ukoliko postoji nečija krivica za prisilno izmeštanje, deportaciju, muslimanskih civila iz Srebrenice, onda za to treba da budu optuženi UN i Holandija jer su sproveli taj transfer. S druge strane, i veštak tužilaštva Ričard Batler je potvrdio da je kolona muslimanskih vojnika kod mesta Šušnjari bila legitiman vojni cilj, zato što su pod okriljem civila pokušali u borbi da se probiju iz Srebrenice.


Objašnjavaju da tužilaštvo nije dokazalo ništa ni iz tačke 1 optužnice, odnosno genocid u sedam opština Bosne. Ivetić je citirao i više haških oslobađajućih presuda za istovetne optužbe protiv Krajišnika, Brđanina, Stakića i Sikirice.


- I u slučaju Radovana Karadžića ta optužnica je prvobitno izbačena, ali je uvrštena posle odluke Žalbenog veća da postoji dovoljno elemenata za "krivicu u osnovi". Međutim, ta odluka je doneta bez dovoljno potkrepljenih dokaza - naglasio je Ivetić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online