Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
218
Sreda 14.09.2016.
08:15
D. Obradović - Vestionline A

Kad se jednom Hrvatu pljuvanje Srba obije o glavu...

Završiše se konačno i izbori u Hrvatskoj. Naše komšije bile su vrednije nego mi u aprilu, pa su sa brojanjem glasova završili jako brzo. A konačan bilans - HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija okupljena oko Zorana Milanovića sedam manje, a Most, koji je na prethodnim izborima bio "onaj" jezičak na vagi koji je odlučio ko će u vladu, osvojio je 13 mandata. Ista uloga ovu stranku, po svemu sudeći, čeka i ove godine. A da li će Hrvati sa novom vladom imati više sreće nego sa prošlom?

Reuters
Neslavan rezultat na izborima: Zoran Milanović

Ni to što se sa prethodnom vladom nisu baš proslavili, nije Hrvate nateralo na birališta. Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima bila je za gotovo 9,5 procenata manja nego na onim redovnim koji su održani pre deset meseci. Na kraju, oni koji su izašli na glasanje, opredelili su se za HDZ. I, mada su uvek pobednici izbora glavna tema, u Hrvatskoj je to malo drugačije. Jer posle izbora svi pišu samo o njemu - Zoranu Milanoviću, glavnom gubitniku izbora.

Nekadašnji premijer Hrvatske na glasanje je došao "nikad opušteniji", a SDP je očekivao 10 mandata više od HDZ-a. Kada je krenulo glasanje, spustili su očekivanja na bar šest mandata više. Cifra je bila tu negde, došli su do 7 mandata više, ali u korist Hrvatske demokratske zajednice. I dok su u medijima počele spekulacije da se Milanović neće tako lako odreći vlasti, te da je spreman čak i na koaliciju sa pobednicima izbora, on je sve to demantovao, i objavio da napušta mesto prvog čoveka stranke.

A šta je krenulo naopako?

Hrvatima nije strano propagiranje ustaštva, ekstremističčki stavovi i pljuvanje po Srbima. Ono što je ovde zanimljivo jeste činjenica da je glavni "galamdžija" bio upravo Milanović, čija stranka se deklariše kao levica. Izrazito loši odnosi koje Hrvatska trenutno ima sa Srbijom, a za koje se često kaže da su najzategnutiji još od rata '90-tih, počeli su upravo dok je Zoran Milanović bio premijer. Setimo se samo blokada i zatvaranja granica na početku migrantske krize. To se nastavilo blokadom Srbije na putu ka EU, a pljuvanje Srba kao da je bilo i glavna okosnice predizborne kampanje koju je vodio Milanović.

Tako se "sprdao" sa Vučićem, rugao Srbima ističući da smo samo "šaka jada", opleo je i po "Tomi grobaru"... Kao da je tim istupima hteo da sakupi političke poene u trenutku kada je ustaštvo u "lijepoj njihovoj" u novom uzletu. Ali, nije mu se isplatilo. Doživeo je politički debakl, a preostalim Srbima u Hrvatskoj verovatno je laknulo. Jer, ako je zagovarao takvu retoriku u kampanji, šta li bi tek bilo da se dokopao vlasti...

Šta sada čeka Srbe? Da li smo došli do toga da je HDZ bolja opcija za njih, od "levičarske" SDP? Onaj Tuđmanov HDZ? ONOG Tuđmana koji je vladao za vreme ONE Oluje?

Hrvatski politički analitičar Denis Kuljiš rekao je uoči izbora da je za Hrvatsku, Srbe, ali i ceo Balkan poželjna pobeda Hrvatske demokratske zajednice. Kako je istakao, ne računajući ovu poslednju, za Srbe su najbolje vlade bile one na čijem čelu su bili Jadranka Kosor i Ivo Sanader upravo iz HDZ-a.

Mada, budimo realni, odavno Srbima tamo nije dobro. Nije ni HDZ zlatan, pa imaju i oni svog glasnogovornika. Kada treba uvrediti Srbe, javi se Miro Kovač. A setimo se i stavova Kolinde Grabar Kitarović za koju je, na primer, akcija proterivanja Srba iz zemlje bila "briljantna i etički čista". Tako da, to je više kao ona igra "između dva zla, izaberi ono manje". Građani Hrvatske su izabrali, a sad svi tek treba da vide šta. I da prežive i ovu političku "oluju".

A Srbi? Oni su preživeli već jednu hrvatsku Oluju, ali pravu. Ova politička već nije ništa.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.09.2016. 09:42
Što se Srba u Hrvatskoj tiče sasvim je svejedno ko je pobedio na izborima . SVE stranke dobijaju glasove na mržnji prema Srbima koja je otvorena i brutalna tako da mržnja prestati neće rezultatima završenih izbora . NEMA života Srbima u Hrvatskoj i tu je kraj svih priča .
Sreda 14.09.2016. 12:42
Јасеновац....Из више стотина извора долази се до закључка да је овде уб,ијено више стотина хиљада Срба. Та бројка иде од 700.000. до 1.000.000. Рецимо, генерал Александар Лер, командант за југоисток, 1943. обавештава Берлин да је до фебрауара 1943. уморено 400.000 Срба, затим, СС генерал Ернст Фик 15. марта 1944. извештава надређеног Хајнриха Химлера да је у логорима у НДХ покл,ано до 700.000 људи… Крајем 1944. немачки опуномоћени генерал у Хрватској Едмунд Глез фон Хорстнау пише о 750.000 поб,ијених Срба… То су чињенице које се не могу сакрити.Никола Павелић, дипломата Краљевине Југославије, Ивану Шубашићу, члану Владе у егзилу, маја 1942. о злоделима уст,аша је написао: „Када цивилизовани свет за то сазна, револт и индигнација биће такви да ја не знам шта ће бити са нама Хрватима. Само један детаљ, по улицама хрватских градова нуђене су на продају сакупљене ископане очи Срба: по тридесет и четредесет очију одједном.“За оне који не могу ни данас да израчунају број Срба 1941. у НДХ цитирам уст,ашког министра Милета Будака на првој његовој конференцији за штампу: „За њих (Србе), ми имамо три милиона метака.“ Министар правде НДХ Милован Жанић 2. јуна 1941. у Новој Градишки изнео је национални програм Павелићеве државе: „Нова држава, наша земља је само за Хрвате и ни за кога другог. Нема путева, нема начина које ми Хрвати нећемо да употребимо да нашу земљу учинимо заиста нашом и да је почистимо од православних Срба.“
Sreda 14.09.2016. 12:42
У записнику од 18. маја 1945, који је направила Анкетна комисија Земаљске комисије Хрватске, а која је прва узимала сведочења преживелих у Јасеновцу, Хрват Милан Дуземлић из Дреновог Бока, који је био општински бележник у Јасеновцу, каже: „До дана мог хапшења и спровођења у логор, до 21. децембара 1943, пријављено нам је 900.000 уб,ијених у логору.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online