Sreda 14.09.2016.
08:15
D. Obradović - Vestionline

Kad se jednom Hrvatu pljuvanje Srba obije o glavu...

Reuters
Neslavan rezultat na izborima: Zoran Milanović

Ni to što se sa prethodnom vladom nisu baš proslavili, nije Hrvate nateralo na birališta. Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima bila je za gotovo 9,5 procenata manja nego na onim redovnim koji su održani pre deset meseci. Na kraju, oni koji su izašli na glasanje, opredelili su se za HDZ. I, mada su uvek pobednici izbora glavna tema, u Hrvatskoj je to malo drugačije. Jer posle izbora svi pišu samo o njemu - Zoranu Milanoviću, glavnom gubitniku izbora.

Nekadašnji premijer Hrvatske na glasanje je došao "nikad opušteniji", a SDP je očekivao 10 mandata više od HDZ-a. Kada je krenulo glasanje, spustili su očekivanja na bar šest mandata više. Cifra je bila tu negde, došli su do 7 mandata više, ali u korist Hrvatske demokratske zajednice. I dok su u medijima počele spekulacije da se Milanović neće tako lako odreći vlasti, te da je spreman čak i na koaliciju sa pobednicima izbora, on je sve to demantovao, i objavio da napušta mesto prvog čoveka stranke.

A šta je krenulo naopako?

Hrvatima nije strano propagiranje ustaštva, ekstremističčki stavovi i pljuvanje po Srbima. Ono što je ovde zanimljivo jeste činjenica da je glavni "galamdžija" bio upravo Milanović, čija stranka se deklariše kao levica. Izrazito loši odnosi koje Hrvatska trenutno ima sa Srbijom, a za koje se često kaže da su najzategnutiji još od rata '90-tih, počeli su upravo dok je Zoran Milanović bio premijer. Setimo se samo blokada i zatvaranja granica na početku migrantske krize. To se nastavilo blokadom Srbije na putu ka EU, a pljuvanje Srba kao da je bilo i glavna okosnice predizborne kampanje koju je vodio Milanović.

Tako se "sprdao" sa Vučićem, rugao Srbima ističući da smo samo "šaka jada", opleo je i po "Tomi grobaru"... Kao da je tim istupima hteo da sakupi političke poene u trenutku kada je ustaštvo u "lijepoj njihovoj" u novom uzletu. Ali, nije mu se isplatilo. Doživeo je politički debakl, a preostalim Srbima u Hrvatskoj verovatno je laknulo. Jer, ako je zagovarao takvu retoriku u kampanji, šta li bi tek bilo da se dokopao vlasti...

Šta sada čeka Srbe? Da li smo došli do toga da je HDZ bolja opcija za njih, od "levičarske" SDP? Onaj Tuđmanov HDZ? ONOG Tuđmana koji je vladao za vreme ONE Oluje?

Hrvatski politički analitičar Denis Kuljiš rekao je uoči izbora da je za Hrvatsku, Srbe, ali i ceo Balkan poželjna pobeda Hrvatske demokratske zajednice. Kako je istakao, ne računajući ovu poslednju, za Srbe su najbolje vlade bile one na čijem čelu su bili Jadranka Kosor i Ivo Sanader upravo iz HDZ-a.

Mada, budimo realni, odavno Srbima tamo nije dobro. Nije ni HDZ zlatan, pa imaju i oni svog glasnogovornika. Kada treba uvrediti Srbe, javi se Miro Kovač. A setimo se i stavova Kolinde Grabar Kitarović za koju je, na primer, akcija proterivanja Srba iz zemlje bila "briljantna i etički čista". Tako da, to je više kao ona igra "između dva zla, izaberi ono manje". Građani Hrvatske su izabrali, a sad svi tek treba da vide šta. I da prežive i ovu političku "oluju".

A Srbi? Oni su preživeli već jednu hrvatsku Oluju, ali pravu. Ova politička već nije ništa.

2024 © - Vesti online