Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 31.08.2016.
20:11
D. N. P. - Vesti A

Albanci idu u rat s Crnom Gorom

Teroristička organizacija kosovskih albanaca ANA otvoreno je najavila rat s Crnom Gorom zbog demarkacije granice između te republike i južne srpske pokrajine. Podgorica, koja je priznala Kosovo odmah po izdvajanju iz SRJ, poslala je specijalce SAJ-a da se utvrde na granici, čime je atmosfera dovedena do usijanja, a situacija lako može da se izmakne kontroli.

youtube.com
Ozbiljne pretnje albanskih terorista

Posebne tenzije očekuje se početkom septembra kada će Skupština Kosova pokušati da usvoji Sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom kome se protivi veliki broj Albanaca, a posebno pokret "Samoopredeljenje", kao i ANA koja preti ratom. Protiv je i pokret Rugovci koji stoji iza podmetanja bombe u dvorište direktora Radio-televizije Kosova.

Za usvajanje ovog sporazuma zalaže se pokrajinski predsednik Hašim Tači koji je nedavno podršku dobio i od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Međutim, u Samoopredeljenju, ANA i drugim pokretimaističu da se ni po cenu oružanih sukoba neće odreći oko 8.000 hektara "kosovske zemlje" i da nikada neće dozvoliti da sporazum bude u praksi sproveden, čak i ako se usvoji.

Prema nezvaničnim informacijama, ANA je podigla na noge svoju vojsku i deo jurišnika prebacila na granicu s Crnom Gorom gde iz tajnih skloništa prate pokrete crnogorskih specijalaca.

Beograd zanemeo

Srpske vlasti ne oglašavaju se povodom ove krize na svojoj teritoriji, a ni ranije se nisu uplitale u demarkaciju.
Bivši predsednik pokrajine Atifete Jahijaga tražila je da međunarodna komisija preispita sporazum o demarkaciji što je i učinjeno, ali nepravilnosti nisu registrovane.

Tenzije na kosovsko-crnogorskoj granici počele su od 10. avgusta kada su pripadnici Samoopredeljenja i drugih albanskih opozicionih partija postavili na teritoriji Crne Gore tablu sa natpisom "Republika Kosovo" i Albansku zastavu koje je crnogorska policija uklonila.

Svi koji su poslednjih dana prolazili putem Rožaje - Peć primetiti su do zuba naoružane pripadnike crnogorskog SAJ-a (specijalne antiterorističke jedinice) koji su se utvrđivali, postavljali mitraljeska gnezda i patroliral. Da je Podgorica pojačala prisustvo specijalnih jedinica u pojasu prema Peći i da strahuje od eskalacije nasilja na Kosovu koje bi se moglo proširiti i na teritoriju Crne Gore potvrđuje i što su to područje obišli komandanti SAJ Mirko Banović i Milan Kovačević i ministar policije Goran Danilović.

MUP ne želi ništa da komentariše, ali je izvesno da ozbiljno prate proteste Albanaca, a u Peći ih je bilo nekoliko hiljada, i spremaju se za događaje koji bi mogli ugroziti bezbednost.

Amfilohije prosvetlio Mila

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je Boga da prosveti vlast u Podgorici.
- NATO je nastavak austrougarske i ostalih okupacija. Sad se naši glavari kunu u NATO pakt. Vele, bezbednosti radi. To je bezbednost koju su davali Musolini i Hitler. Pa još, odrekli su se žile kucavice Crne Gore - Kosova i Metohije. Priznali su ih, a sada oni preko granice traže zemlju Vasojevića - poučio je Amfilohije i Rusima prisutnim na liturgiji poručio da su im sankcije uveli Montenegrini, a ne Crnogorci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2016. 00:47
Toooooooo ,albatrosi. Prvo Milu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online