Sreda 31.08.2016.
20:11
D. N. P. - Vesti

Albanci idu u rat s Crnom Gorom

youtube.com
Ozbiljne pretnje albanskih terorista

Posebne tenzije očekuje se početkom septembra kada će Skupština Kosova pokušati da usvoji Sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom kome se protivi veliki broj Albanaca, a posebno pokret "Samoopredeljenje", kao i ANA koja preti ratom. Protiv je i pokret Rugovci koji stoji iza podmetanja bombe u dvorište direktora Radio-televizije Kosova.

Za usvajanje ovog sporazuma zalaže se pokrajinski predsednik Hašim Tači koji je nedavno podršku dobio i od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Međutim, u Samoopredeljenju, ANA i drugim pokretimaističu da se ni po cenu oružanih sukoba neće odreći oko 8.000 hektara "kosovske zemlje" i da nikada neće dozvoliti da sporazum bude u praksi sproveden, čak i ako se usvoji.

Prema nezvaničnim informacijama, ANA je podigla na noge svoju vojsku i deo jurišnika prebacila na granicu s Crnom Gorom gde iz tajnih skloništa prate pokrete crnogorskih specijalaca.

Beograd zanemeo

Srpske vlasti ne oglašavaju se povodom ove krize na svojoj teritoriji, a ni ranije se nisu uplitale u demarkaciju.
Bivši predsednik pokrajine Atifete Jahijaga tražila je da međunarodna komisija preispita sporazum o demarkaciji što je i učinjeno, ali nepravilnosti nisu registrovane.

Tenzije na kosovsko-crnogorskoj granici počele su od 10. avgusta kada su pripadnici Samoopredeljenja i drugih albanskih opozicionih partija postavili na teritoriji Crne Gore tablu sa natpisom "Republika Kosovo" i Albansku zastavu koje je crnogorska policija uklonila.

Svi koji su poslednjih dana prolazili putem Rožaje - Peć primetiti su do zuba naoružane pripadnike crnogorskog SAJ-a (specijalne antiterorističke jedinice) koji su se utvrđivali, postavljali mitraljeska gnezda i patroliral. Da je Podgorica pojačala prisustvo specijalnih jedinica u pojasu prema Peći i da strahuje od eskalacije nasilja na Kosovu koje bi se moglo proširiti i na teritoriju Crne Gore potvrđuje i što su to područje obišli komandanti SAJ Mirko Banović i Milan Kovačević i ministar policije Goran Danilović.

MUP ne želi ništa da komentariše, ali je izvesno da ozbiljno prate proteste Albanaca, a u Peći ih je bilo nekoliko hiljada, i spremaju se za događaje koji bi mogli ugroziti bezbednost.

Amfilohije prosvetlio Mila

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je Boga da prosveti vlast u Podgorici.
- NATO je nastavak austrougarske i ostalih okupacija. Sad se naši glavari kunu u NATO pakt. Vele, bezbednosti radi. To je bezbednost koju su davali Musolini i Hitler. Pa još, odrekli su se žile kucavice Crne Gore - Kosova i Metohije. Priznali su ih, a sada oni preko granice traže zemlju Vasojevića - poučio je Amfilohije i Rusima prisutnim na liturgiji poručio da su im sankcije uveli Montenegrini, a ne Crnogorci.

2024 © - Vesti online