Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 19.08.2016.
10:12
D. Obradović - Vestionline A

Za stabilan Balkan - svi u veliku Albaniju

Dok premijer Milo Đukanović, "otac crnogorske nacije" likuje zbog ostvarenja svojih NATO snova, a usput se prepucava sa Rusima, u Podgorici se sprema skup koji ima za cilj promovisanje stvaranja nove države na Balkanu. I to ne bilo koje, već one svim normalnima omražene - "velike Albanije"! Tako se Crna Gora, za manje od dva meseca drugi put našla na udaru albanskih ekstremista. Ali, to vlasti u Podgorici kao da ne brine mnogo.

Reuters
Dok Milo šuruje sa Zapadom, Albanci kuju planove za rasparčavanje Crne Gore

Naime, kako su preneli crnogorski mediji, Tahir Veliju, albanski političar i jedan od vodećih zagovornika ideje "velike Albanije" stiže u Tuzi pored Podgorice. Svoj dolazak je najavio lično Veliju, ističući da će 20. avgusta prisustvovati skupu na kojem će promovisati svoje zalaganje za stvaranje velikoalbanske države na Balkanu. A reakcija crnogorskih vlasti? Nema je, i ovog puta samo tišina.

Oglasio se samo MUP Crne Gore koji je dao "uvijen" odgovor da će Velijuu biti dozvoljen dozvoljen ulazak u zemlju "ukoliko bude ispunjavao zakonski propisane uslove za ulazak u Crnu Goru". A koji su to uslovi? Jer, prema važećem Zakonu o strancima, njemu može biti zabranjen ulazak ukoliko se ispostavi da to "zahtevaju razlozi nacionalne bezbednosti i javnog poretka". 

Zar vlasti u Crnoj Gori misle da formiranje "velike Albanije" ne predstavlja opasnost za Crnu Goru? Iako bi ta nova "država" obuhvatala i deo crnogorske teritorije, a jedna od ideja koju zagovara Veliju jeste da Ulcinj bude proglašen "slobodnim gradom", na ravne časti "podeljen" između Tirane i Podgorice.

Ili oni ovaj skup ne shvataju ozbiljno? Zar im ništa ne znači to što je taj Veliju u Srbiji i Grčkoj označen kao "persona non grata" zbog svojih stavova. A ako misle da ne dolazi u Tuzi sa nekim krajnjim namerama, greše. Pa sigurno ne dolazi zbog poznate buvlje pijace, ima on svoj plan... Samo pre dve nedelje Veliju je u Skoplju održao skup na kojem je izložio svoju ideju "fizičkog ujedinjavanja svih albanskih teritorija u jedinstvenu nacionalističku državu Albanaca: ujedinjenu Albaniju". Sada je na redu Crna Gora.

Ali, što bi to brinulo Đukanovića? Zar nisu pre manje od dva meseca Albanci sa Kosova upali na crnogorsku teritoriju i postavili tamo tablu sa imenom i grbom takozvane Republike Kosovo. Ni tada nije bilo reakcije, nikakvog upozorenja, demarša, ili protestne note. Crnogorci su samo ćutali, a posle nekoliko dana čak i dočekali dragog gosta iza Albanije. Tada je crnogorsko-albansko "prijateljstvo" samo učvršćeno, pa je Milo od Albanaca dobio i orden.

Samo da ne bude da ga ta odlikovanja  i "prijateljstva" skupo koštaju. Pa da Tači, počasni građanin Podgorice, dobije onaj deo zemlje uz granicu, a da sve to zajedno uđe u sklop "velike Albanije". I šta će onda ostati od Crne Gore? Albanci će uzimati parče po parče, već smo videli kako to ide. Nema tu ni prava ni pravde, oni imaju velike sile iza sebe.

A Milo? Ako tako nastavi, lako može da ostane i bez zemlje kojom će da vlada... A njegov ushićeni poziv zemljama regiona da uđu u NATO može da preraste u novu krilaticu - "za stabilan Balkan - svi u veliku Albaniju".

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2016. 13:28
More svi Srbi u Rusiju po oruzje! Pa nek prave to veliko srranje negde drugde daleko od Srbije...
Petak 19.08.2016. 13:28
Pa nek prave to veliko srranje negde drugde daleko od Srbije...
Petak 19.08.2016. 13:28
Pa nek prave to veliko srranje negde drugde daleko od Srbije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online