Petak 19.08.2016.
10:12
D. Obradović - Vestionline

Za stabilan Balkan - svi u veliku Albaniju

Reuters
Dok Milo šuruje sa Zapadom, Albanci kuju planove za rasparčavanje Crne Gore

Naime, kako su preneli crnogorski mediji, Tahir Veliju, albanski političar i jedan od vodećih zagovornika ideje "velike Albanije" stiže u Tuzi pored Podgorice. Svoj dolazak je najavio lično Veliju, ističući da će 20. avgusta prisustvovati skupu na kojem će promovisati svoje zalaganje za stvaranje velikoalbanske države na Balkanu. A reakcija crnogorskih vlasti? Nema je, i ovog puta samo tišina.

Oglasio se samo MUP Crne Gore koji je dao "uvijen" odgovor da će Velijuu biti dozvoljen dozvoljen ulazak u zemlju "ukoliko bude ispunjavao zakonski propisane uslove za ulazak u Crnu Goru". A koji su to uslovi? Jer, prema važećem Zakonu o strancima, njemu može biti zabranjen ulazak ukoliko se ispostavi da to "zahtevaju razlozi nacionalne bezbednosti i javnog poretka". 

Zar vlasti u Crnoj Gori misle da formiranje "velike Albanije" ne predstavlja opasnost za Crnu Goru? Iako bi ta nova "država" obuhvatala i deo crnogorske teritorije, a jedna od ideja koju zagovara Veliju jeste da Ulcinj bude proglašen "slobodnim gradom", na ravne časti "podeljen" između Tirane i Podgorice.

Ili oni ovaj skup ne shvataju ozbiljno? Zar im ništa ne znači to što je taj Veliju u Srbiji i Grčkoj označen kao "persona non grata" zbog svojih stavova. A ako misle da ne dolazi u Tuzi sa nekim krajnjim namerama, greše. Pa sigurno ne dolazi zbog poznate buvlje pijace, ima on svoj plan... Samo pre dve nedelje Veliju je u Skoplju održao skup na kojem je izložio svoju ideju "fizičkog ujedinjavanja svih albanskih teritorija u jedinstvenu nacionalističku državu Albanaca: ujedinjenu Albaniju". Sada je na redu Crna Gora.

Ali, što bi to brinulo Đukanovića? Zar nisu pre manje od dva meseca Albanci sa Kosova upali na crnogorsku teritoriju i postavili tamo tablu sa imenom i grbom takozvane Republike Kosovo. Ni tada nije bilo reakcije, nikakvog upozorenja, demarša, ili protestne note. Crnogorci su samo ćutali, a posle nekoliko dana čak i dočekali dragog gosta iza Albanije. Tada je crnogorsko-albansko "prijateljstvo" samo učvršćeno, pa je Milo od Albanaca dobio i orden.

Samo da ne bude da ga ta odlikovanja  i "prijateljstva" skupo koštaju. Pa da Tači, počasni građanin Podgorice, dobije onaj deo zemlje uz granicu, a da sve to zajedno uđe u sklop "velike Albanije". I šta će onda ostati od Crne Gore? Albanci će uzimati parče po parče, već smo videli kako to ide. Nema tu ni prava ni pravde, oni imaju velike sile iza sebe.

A Milo? Ako tako nastavi, lako može da ostane i bez zemlje kojom će da vlada... A njegov ushićeni poziv zemljama regiona da uđu u NATO može da preraste u novu krilaticu - "za stabilan Balkan - svi u veliku Albaniju".

2022 © - Vesti online