Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.08.2016.
21:49
E. V. A

Susret Dodika i Izetbegovića: Dogovor posle salvi uvreda

Samo 48 sati posle zapaljivih izjava zbog kojih je izgledalo da bi mogle da popucaju sve veze između dva entiteta u BiH, Milorad Dodik, predsednik RS, i Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH, sastali su se u Istočnom Sarajevu i otklonili sve dileme u vezi sa dogovorom o Mehanizmu koordinacije. Istovremeno, potpisano je i Pismo namere za kreditni aranžman sa MMF-om, čime je odblokiran evropski put BiH!

Srna
Dodik i Izetbegović posle sastanka u Istočnom Sarajevu

Proključao je u petak bosanski lonac Izetbegovićevom izjavom da se Dodik "igra vatrom" planiranjem referenduma o Danu RS, koji bi trebalo da bude 25. septembra.

"Dodik uvek pokušava da podigne crtu onoga što je dozvoljeno u ovoj zemlji i što je prihvatljivo za međunarodnu zajednicu, a ako pređe tu liniju, to neće proći bez posledica", rekao je Izetbegović.

Reagovao je, naravno, i Dodik, rekavši da je Izetbegović "čovek opasnih namera, zagovornik i kreator zemlje koja je postala zemlja opasnog življenja, promoter politike usmerene protiv svakog ko je drugačiji i čovek koji politikom koju promoviše poslednjih 25 godina predstavlja opasnost i za BiH i za ceo region".

Nije izgledalo kao da bi moglo da dođe do neke saradnje između dvojice lidera, ali desilo se upravo suprotno, pa su se Dodik i Izetbegović sastali u restoranu Barka u Istočnom Sarajevu.

Domaćin je bio Lars-Gunar Vigemark, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU, a prisustvovali su mu i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

Nakon sastanka Dodik i Izetbegović su izrazili zadovoljstvo ishodom, pri čemu je Dodik rekao da su u u vezi sa Mehanizmom koordinacije postojala tri sporna pitanja i da su sva tri pozitivno rešena!

- Reč je o predsedavanju, predstavljanju prema EU institucijama i odlučivanju, a njihovim rešavanjem stvoreni su uslovi da RS prihvati Mehanizam koordinacije - rekao je predsednik RS.

On je istakao da je dogovoreno da se odlučuje konsenzusom koji uključuje predstavnike Vlade FBiH, Vlade RS i Vijeća ministara BiH.

- Ako nema predstavnika, nema ni odluke! Nema glasanja, a ni konsenzusa bez nas. Ovime je prestalo natezanje oko toga ko je u pravu, a ko nije. Što se Pisma namere tiče, ono je već potpisano i upućeno u Vašington - rekao je Dodik.

I dok dvojica lidera nisu krila zadovoljstvo rezultatima sastanka, hrvatski član Predsedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je da se ne slaže sa dogovorom između Dodika i Izetbegovića!

Čović je rekao da je njemu drago što su se našli "predstavnici bošnjačke i srpske stranke" i dodao nema šta više da se razgovara u vezi sa kreditnim aražmanom MMF. Problem je, prema Čoviću, u Mehanizmu koordinacije.

- Prema onom šta sam video da su usaglasili, to može biti dobar dogovor dve stranke, ali nikako dogovor koji može proći na Vijeću ministara BiH. Imam utisak da je Izetbegović izigrao naš dogovor i prihvatio da se u sporazum unesu elementi za koje smo se u petak dogovorili da su neprihvatljivi! Ni u jednoj varijanti se ne može praviti dogovor, a da se izuzmu kantoni iz načina koordinacije u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, odnosno nadležnostima - zaključio je Čović.

 


Crnadak: Izgubljeni meseci

 


Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH i potpredsednik PDP, smatra da je dobrodošao svaki sastanak ključnih aktera na političkoj sceni u BiH, ako će dovesti do ispunjavanja uslova da aplikacija BiH za članstvo u EU u septembru bude prihvaćena. Crnadak je ukazao da su dosad nepotrebnim političkim kalkulisanjem izgubljena tri-četiri meseca.

 


Dodik bi u pakt i sa đavolom

 


Aleksandra Pandurević, zastupnica SAD u Skupštini BiH, rekla je da je Dodik još jednom pokazao da je spreman da sedne i sa crnim đavolom kada mu zafali para.
- Zahvaljujemo se Dodiku što je pokazao da su naši ministri u Savetu ministara radili dobro i da je Mehanizam koordinacije koji su oni dogovorili dobar. U ovom što je on dogovarao nema nikakvih suštinskih izmena - rekla je Aleksandra Pandurević.
Ona je dodala da je Dodik pokazao da ume samo da galami i da je, u suštini, velika kukavica.
- Kao predsednik RS Dodik nema pravo da bude kukavica - ističe ona.

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online