Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Crna Gora plaća basnoslovnu odštetu

Nakon što su najviše sudske instance potvrdile da Kalići nisu prali novac od droge, porodica traži povratak oduzete imovine vredne 28 miliona evra i 12 miliona evra za vreme provedeno u zatvoru.

commons.wikimedia.org/Own work
Kalićima oduzeli pa vraćaju hotel u Rožajama   (Foto: Ilustracija) 

Ukoliko sud prihvati zahtev Safeta, Mersudina i Amine Kalić, pravosnažno oslobođenih optužbe da su u produženom trajanju oprali blizu osam miliona evra stečenih prodajom droge, Crna Gora bi na ime njihovog nezakonitog hapšenja, zadržavanja u pritvoru i štete koju su pretrpeli privremenim oduzimanjem i blokiranjem njihove imovine, mogla da im isplati 12 miliona evra.

To je cifra koju je za početak procesa najavio njihov advokat Borivoje Borović. On tvrdi da se ni na tome neće završiti, jer postoje još nekolika osnova i prava za naknadu pretrpljene štete u ovom procesu.

Kalićima su se "karte otvorile" pošto je Apelacioni sud opravosnažio oslobađajuću presudu koju im je krajem prošle godine izrekao Viši sud u Podgorici. Time je Apelacioni sud odbio žalbu specijalnog tužioca na tu oslobađajuću presudu Višeg suda u Bijelom Polju. U vodu su pale sve tvrdnje i dokazi tužioca da su Kalići od 2005. do 2011. godine nelegalno, trgovinom narkoticima, stekli basnoslovno bogatstvo, odnosno da su u legalne tokove "ubrizgali" skoro osam miliona evra.

Vraćaju i džip hamer

Porodici Kalić država je dužna da vrati i skupoceni džip hamer koji je posle hapšenja Amine i Mersudina vlast u Podgorici dodelila specijalnoj antiterorističkoj jedinici MUP-a Crne Gore. Tim džipom policija je, kako pišu podgorički mediji, u oktobru prošle godine razbijala demonstracije opozicije u Podgorici.

Zbog ovih optužbi crnogorskog Specijalnog tužilaštva Amina je nekoliko meseci provela u zatvoru, a Mersudin skoro dve godine. Osim nadoknade za nezakonito hapšenje, dane provedene u zatvoru, duševne bolove i izgubljenu dobit, država Crna Gora moraće da Kalićima i licima povezanim sa njima vrati svu privremeno (četiri godine) konfiskovanu imovinu u vrednosti od 28 miliona evra. Na spisku za povraćaj su: Ski-centar Turjak i istoimeni hotel u blizini Rožaja, velelepni hotel u Rožajama, odmaralište u Ulcinju, stanovi u Podgorici i na crnogorskom primorju, koja je država rentirala, benzinska pumpa u Rožajama, kafić Tajson, zemljište i imovina preduzeća Daut-daut i Mak-petrol, skupi nakit, kreditne kartice.
 

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2016. 22:30
".......... Nakon što su najviše sudske instance potvrdile da Kalići nisu prali novac od droge, porodica traži povratak oduzete imovine vredne 28 miliona evra i 12 miliona evra za vreme provedeno u zatvoru.........."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online