Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.01.2016.
08:10
D. N. Petrović - Vesti A

Trbuhom za kruhom i auspuhom

Prema najnovijim podacima nevladinog sektora sa severa Crne Gore više od 30.000 žitelja ove države trenutno se nalazi u zemljama EU gde, tražeći azil i na druge načine, pokušavaju da se domognu "papira", stalnog boravka i zaposlenja.

wikipedia.org
Džaba su se pozdravili sa Crnom Gorom, Nemci rešili da deportuju više od 2.000 građana
Prema zvaničnim podacima vlade u Podgorici, saopštenim odmah posle Nove godine, samo u Nemačkoj je trenutno "na čekanju" 22.868 državljana Crne Gore.
 

Među onima koji su trbuhom za kruhom krenuli u neizvesnost najviše je Bošnjaka iz Rožaja, Plava, Gusinja, Bijelog Polja, Pljevalja i drugih mesta iz crnogorskog dela Sandžaka.

Najviše ih je u Donjoj Saksoniji, posebno južno od Hanovera i u gradovima Gosler i Braunšajg gde je, samo tokom prošle godine pristiglo oko 10.000 građana Crne Gore.

Vlada Crne Gore je saopštila još jedan podatak koji je zabrinuo sve na severu ove države: oko 2.400 "azilanata" moraće odmah da se vrati u Crnu Goru, a njih 420 nema nikakvih isprava.

Pošto je Crna Gora, zajedno s Albanijom i Kosovom, proglašena državom sigurnog porekla, nemačkim vlastima omogućena je brza deportacija koja će se najverovatnije desiti već tokom ovog proleća.

Povratak 2.400 građana koji su, da bi otišli u Nemačku, najčešće prodali kuće, stanove, imanja, stoku i sve što su imali izazvaće, po proceni nevladinih organizacija, velike potrese na severu Crne Gore, pogotovo što je vlast u Podgorici zauzeta priprema za izbore i drugim važnijim pitanjima, pa "povratnicima" neće moći da pomogne u njihovom zbrinjavanju.

Nema obećanja stižu iz lokalnih samouprava u Bijelom Polju i Rožajama, ali su i ove opštine nemoćne da nešto ozbiljnije učine za sve koji će biti deportovani.

Iselilo pola Rožaja

- Samo iz Rožaja otišlo je više od 15.000 stanovnika, pola grada je nestalo, ovde nema nikakvih uslova za život, niti vlada u Podgorici bilo šta čini da zaposli ljude i poboljša ekonomsku situaciju na "severu", bojimo se da je u pitanju dobro osmišnjeni egzodus Bošnjaka - tvrdi jedan žitelj Rožaja kome je u Nemačkoj "na čekanju papira" skoro cela porodica.

Ljudi su otišli sa suzama i u nadi da će naći posao i da će im biti bolje, a sada će se vratiti uplakani i u još težoj situaciji.

- Uz sva obećanja koja je država Crna Gora dala Nemačkoj da je spremna da prihvati i zbrine sve koji budu vraćeni, još nema nikakvog konkretnog programa, niti je bilo šta učinjeno da se pomogne našim ljudima koji će doći još siromašniji nego kada su otišli. Bojim se da će odgovor Crne Gore biti isti i kada su odlazili - ćutanje i stavljanje problema pod tepih - smatra Habija Kalač, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Crne Gore.

Odlaze svakog vikenda

Uprkos najavljenoj deportaciji, mnogi žitelji Rožaja, Bijelog Polja, Plava, Pljevalja, Petnice i Gusinja i dalje, uglavnom preko Novog Pazara, napuštaju svoj rodni kraj.
- Vikendom put Evrope ode i po 100 do 150 žitelja sa severa Crne Gore - kaže Ramiz Kajević iz Rožaja. On takođe razmišlja da se priključi rođacima u Švedskoj koji su otišli ranije i uspeli da dobiju trajne dozvole boravka i solidan posao.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online