Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.07.2016.
09:41
Vestionline A

"Hrvatska postaje najzaostalija zemlja EU"

"Nakon pada komunizma u Evropi Hrvatska je pored Slovenije, imala najveće šanse za uspešnu tranziciju, odnosno da postane bogata moderna ekonomija, ali ta šansa nije iskorišćena i sada je na dnu liste zemalja EU, a po razvijenosti su je pretekle zemlje poput Poljske, Češke ili Slovačke, koje su nekada bile daleko siromašnije" preneo je sinoć Index.hr.

Tanjug
Hrvatska privreda sve više tone

Uskoro će je prestići i Rumunija pa će uz Bugarsku biti najslabije razvijena članica EU, piše taj portal.

Nedavno objavljeni podaci o bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika korigovani paritetom kupovne moći valuta potvrđuju dalji pad Hrvatske u odnosu na prosečnu razvijenost Evropske unije.

Slabi rast od samo 1,6 odsto u prošloj godini, u odnosu na rast EU od 2 odsto, pogoršao je poziciju Hrvatske pa je ona pala s 59 odsto proseka EU u 2014. na 58 odsto proseka prošle godine.

Hrvatska stagnira

Indeks.hr ističe da ako se analiziraju trendovi u poslednjih deset godina vidi se da Hrvatska stagnira, dok zemlje istočne Evrope zbog kvalitetnih razvojnih politika imaju snažan rast. Najsnažniji rast razvijenosti imale su Rumunija, Litvanija i Poljska.

Evropska komisija u svojim ranijim analizama svrstava Hrvatsku među zemlje s najlošijim izgledima rasta u dogom roku.

Rast je ograničen pre svega zbog niske stope zaposlenosti, koja je uz Grčku među najnižim u EU, a imaju i vrlo nizak rast produktivnosti rada. Ako se tome doda i starenje stanovništva, koje smanjuje veličinu radno sposobnog stanovništva, jasno je zbog čega su prognoze loše.

Hrvatska ubila ekonomsku aktivnost

Problem je i nizak kvalitet ljudskog kapitala, a rezultati hrvatskih studenata na PISA testu - međunarodnoj proceni znanja i veština na području matematičke i čitalačke pismenosti ispod proseka su 65 zemalja obuhvaćenih ispitivanjem i među najlošijima su u EU.

Dok su druge zemlje tražile načine kako da olakšaju uslove poslovanja i tako podstaknu rast ekonomije i zapošljavanje, Hrvatska je tražila način kako da ubije svaku ekonomsku aktivnost, piše Index.

Osim što nisu konkurentni kada su u pitanju porezi i razni nameti, imaju izuzetno komplikovan pravni okvir, i slabu administraciju, koja bilo kakav poslovni poduhvat pretvara u pakao, navodi se u tekstu i dodaje da je štetu koju je neprijateljski raspoložena administracija nanela Hrvatskoj nemoguće izračunati, prenosi B92.

Tako je zbog poslovnog okruženja Hrvatska znatno slabija u odnosu na uporedive zemlje, u privlačenju industrijskih i izvozno orijentisanih investicija, navodi Index.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2016. 11:56
Samo ih u stale.Konjnusari su tu su naj bolji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online