Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Teroristi nišanili Vladu RS

Grupa Rijada Rustempašića, koja je uhapšena 2009. planirala je napade na objekte Vlade RS, ali i na Eufor, i pripadnike vojske BiH koji treba da idu u Avganistan. Teroristička grupa Rijada Rustempašića čiji članovi su uhapšeni u novembru prošle godine planirala je napade na objekte Vlade Republike Srpske, izjavio je tokom suđenja u predmetu "Rustempašić i drugi" pred Sudom BiH zaštićeni svedok pod oznakom "N" koji je inače pripadnik Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH.

Banjalučki mediji su objavili da je taj svedok naveo da su planirani i napadi na LOT timove Eufora u BiH, pripadnike jedinica Oružanih snaga BiH koji treba da idu u Avganistan i na neke osobe hrvatske nacionalnosti. Te informacije su, kako je rekao, prikupljene od insajdera u Rustempašićevoj grupi.

Taj svedok je dodao da se Rustempašć dovodio u vezu sa slanjem optičkih nišana iz Austrije u BiH, a radio je na nabavci specijalističke vojne opreme iz Nemačke u vrednosti od oko 30.000 maraka.

- Znali smo gde se sastaju Rustempašći i ostali osumnjičeni iz njegove grupe. Bili smo upoznati sa njihovim namerama i obukama - rekao je taj svedok.


Podsećamo, Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić i Edis Velić uhapšeni su početkom novembra dok su Muhamed Rustempašić i Edis Stroil iza rešetaka završili još početkom septembra.

Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić i Edis Velić

Rijad Rustempašić je dobro poznato lice represivnim organima u BiH, a za vreme rata, bio je pripadnik odreda "El Mudžahedin". Svi se terete za terorizam i neovlašćen promet oružjem i vojnom opremom.


Eksperti upozoravaju da je grupa Rijada Rustempašića bila sposobna da izvrši teroristički napad na ciljeve koje je pomenuo zaštićeni svedok, ali naglašavaju da oni nisu mogli da ispune osnovne operativno-taktičke pretpostavke za temeljit napad.


- Recimo, moglo se dogoditi da se neko iz te grupe opaše eksplozivom, sa automobilom uleti u zgradu Vlade RS i raznese se. Psihološki profil Rustempašića i ekipe dokazuje da su oni bili sposobni za tako nešto - kaže za naš list član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.


On ističe da iza Rustempašića i ekipe ne stoji niko i da je reč o zadojenim mladićima koji jesu opasni, ali ne u velikoj meri.


- Svakako da su oni mogli napraviti probleme, ali sigurno je da njihova grupa nema infrastrukturu koja je potrebna da se izvrši dobro pripremljen teroristički napad. To u BiH mogu da urade neki potpuno drugi likovi, koji se u ovim istragama zapostavljaju i do kojih tragovi od Rustempašića i ostalih ne mogu dovesti - zaključuje Galijašević.

Optužnica

 

U optužnici protiv Rustempašića i drugih navodi se da je Rijad Rustempašić organizovao grupu ljudi čiji su članovi postali i Handžić, Velić, Stroil i Muhamed Rustempašić, a koja je nabavljala i posedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namene pogodne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava.


"Sve ovo pripremano je u nameri da se izvrši napad na jedan od identifikovanih objekata radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH", piše u optužnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online