Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.02.2014.
17:43
RTS A

Mudžahedini obučavali policiju u Zenici

Dvojica egipatskih mudžahedina angažovani su 1996. da obučavaju policiju Zeničko-dobojskog kantona. Jedan od njih sada predaje u više islamskih škola i organizuje skupove podrške Muslimanskoj braći ispred egipatske ambasade u Sarajevu.

Policajci prošli mudžahedinsku obuku
 

Policajce Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) obučavala su 1996. godine dvojica mudžahedina iz Egipta - osuđeni terorista Imad el Misri i Abu Mina, otkrio je za Glas Srpske izvor blizak bezbednosnim agencijama. Prema njegovim rečima, obuku je organizovao poslanik Stranke demokratske akcije u parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović, u vreme dok je bio ministar unutrašnjih poslova Kantona.

"On ih je lično angažovao. Mehmedovićevu direktnu naredbu o angažovanju El Misrija i Abu Mine, kao instruktora za obuku policajaca MUP-a ZDK, u delo su sproveli tadašnji načelnik Policijske uprave Maglaj Nijaz Softić i komandir stanice Bego Mušić", istakao je izvor Glasa.

Obuka je, dodao je, trajala nekoliko meseci, i sve vreme, do njenog završetka, instruktori su bili El Misri i Abu Mina.

"El Misri je bio šejh, idejni verski vođa odreda 'El mudžahid' u BiH. On se još tokom rata u BiH sastajao sa Mehmedovićem, koji je u to vreme bio načelnik Policijske stanice u Tešnju i kasnije načelnik Centra bezbednosti Doboj, sa sedištem u Tešnju", rekao je sagovornik lista.

Napominje da je El Misri u BiH stigao iz Saudijske Arabije za vreme rata, do 1997. godine živeo je u sarajevskoj opštini Novi Grad, zatim u opštini Novo Sarajevo, a od 2000. godine boravi u Gornjoj Bočinji, u opštini Maglaj. El Misri u BiH i danas javno deluje, piše Glas. Organizuje mitinge podrške egipatskoj opoziciji i radikalnom udruženju Muslimansko bratstvo i protestuje sa Egipćanima pred njihovom ambasadom.

Predaje na Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, na fakultetima islamskih nauka u Sarajevu i Travniku, i na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici.

"Njegova programska knjiga vehabijskog pokreta 'Shvatanja koja trebamo ispraviti' objavljena je u jesen 1993. godine u Travniku. Sve ono što je napisao ideološki i religijski je uticalo na to da je došlo do sukoba između Bošnjaka zbog različitih interpretacija islama", istakao je izvor Glasa.

Neki mediji su pisali da je El Misri je direktno odobrio napad na američku ambasadu u Sarajevu. Agenti FBI-ja i policijske agencije u BiH sumnjaju da je nekadašnji verski vođa zloglasnog odreda "El mudžahid" bio glavni inspirator napada, u kojem je vehabija Mevlid Jašarević bio samo "izvođač radova", tvrdili su neki izvori.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.02.2014. 06:32
Добро су их обучили. Ил су ови бјежали с часова.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online