Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.06.2016.
02:00
Đ. Barović - Vesti A

Reporteri "Vesti" u Srebrenici (2): Da se Srbi slože i pobede

Na lokalnim izborima, 2. oktobra, Srbi iz Srebrenice će još jednom pokušati da dobiju mesto načelnika opštine. Razjedinjenim, to im do sada nije polazilo za rukom i ta pozicija je uvek pripadala muslimanima. Mladen Grujičić, predsednik opštinskog Odbora organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, zajednički kandidat svih srpskih partija, u razgovoru za "Vesti" veruje da su se "Srbi napokon uzeli u pamet".

N. Jojić
Srbi obespravljeni: Srebrenica

- Srebrenica je možda i jedinstven slučaj u BiH zato što manjina vlada većinom. U opštini živi oko 5.000 ljudi, od čega je 60 odsto Srba, a ostalo su Bošnjaci, međutim, uglavnom zbog izbornog inženjeringa i zakonodavna i izvršna vlast obično pripadne manjini. Pri tome, da se ne lažemo, uvek se nađe i neki Srbin koji se usprotivi odluci da Srbi jedinstveni izađu na izbore. Ili ima svoje interese ili ga Bošnjaci kupe, pa onda on tim parama kasnije kupuje glasove ne da bi pobedio na izborima, već kako bi razbio srpsko biračko telo.

Šta ako se takva situacija ponovi?
- Uveren sam da su se Srbi opametili i da ovog puta neće učiniti istu grešku. Doduše, i ove godine imamo "oponenta" u svojim redovima, Desnicu Radivojevića, ali kako je on prvo bio kadar SDA, ministar u Vladi Federacije BiH, verujem da će za njega glasati mahom Bošnjaci i ja ih molim da ga podrže. Svakako je bolji kandidat od Durakovića.

N. Jojić
Sprečiti izbornu krađu: Grujičić

Mlad i obrazovan

Vi ste najmlađi od svih dosadašnjih kandidata. Otkuda na čelu srpske liste?

- Ideja je i bila da se kandiduje neko ko je mlad, obrazovan, živi u Srebrenici i nema mrlju u svojoj biografiji. Profesor sam u Srednjoj hemijskoj školi, u Srebrenici i živim i radim i znam da niko ne može ništa da mi zameri.

Pre četiri godine su za kandidata Bošnjaka glasali i mnogi koji nisu iz Srebrenice, poput Muamera Zukorlića. Plašite li se da će i sada biti takvih "glasača"?
- To je bio deo izbornog inženjeringa koga se plašim i sada. Međutim, izborni zakon je promenjen barem za toliko da je sada mnogo komplikovanije prijaviti se na drugoj adresi. E sad, videćemo da li će i za ove izbore aktuelni načelnik opštine Ćamil Duraković imati 30 prijavljenih u svojoj kući u kojoj je oduvek živeo samo on, sa svojom porodicom.

Duraković tvrdi da će dobiti i ove izbore?
- Jedino ukoliko dođe do inženjeringa. U suprotnom, u demokratskoj i poštenoj izbornoj utakmici on nema šanse.

Kako Srbi žive u Srebrenici?
- Žive očajno. Srbi u Srebrenici su stanovnici drugog reda. Da se razumemo, nije sjajno ni Bošnjacima, jer sa ovakvom vlašću ovde nikome nije dobro. Ipak, Srbi su hendikepirani jer sve posleratne godine niti mogu da dobiju neku donaciju, njihova sela se ne obnavljaju, putevi se ne asfaltiraju, struja se ne dovodi do kuća. Za to vreme, sva muslimanska sela su situirana zbog čega u tim selima i žive ljudi. Srpska sela su pusta, kuće koje su tokom rata popaljene nikada nisu obnovljene, a ljudi koji su tokom rata pobegli nemaju novca da ih sami oprave.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2016. 10:11
Koj obrisa svi komentari, maike mu ga zaglavim!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online