Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.06.2016.
20:12
M. Obradović - Vesti A

I Artmanova izmišlja nove naciste

BiH polako ulazi u period obeležavanja godišnjica zločina iz građanskog rata, što svakog leta dodatno podigne tenzije u zemlji, a već nekoliko godina uvertira za Srebrenicu je famozni "dan belih traka" kojim se grupice aktivista 31. maja prisećaju navodnih zločina nad Bošnjacima u Prijedoru.

Reuters
Provocirala: Florans Artman

Ideja o belim trakama sprovodi se tek nekoliko godina i izaziva brojne kontroverze. Pre svega, nikada nije jasno utvrđeno da li su prijedorski Bošnjaci morali da nose bele trake kako bi srpska vojska znala koga treba da ubije, ili je bilo u pitanju nešto drugo.

Postoje svedočanstva iz tog grada koja govore da niko nije bio prinuđen da nosi bele trake, već da je postojala naredba da se na sve kuće, i srpske i bošnjačke, istakne beli čaršav, kao potvrda da ta kuća nije mitraljesko gnezdo bošnjačke paravojske. Ipak, i dalje postoje tendencije da se pričom o belim trakama Srbi dovedu u istu ravan sa nacistima koji su na sličan način obeležavali Jevreje tokom Drugog svetskog rata.

Demanti kafića

Kafić Papa Džo u kome se desio incident saopštio je juče da je Artmanova prilikom posluživanja "pokušala našem konobaru da stavi belu traku na ruku, a on ju je upozorio da to ne radi jer u našem restoranu nisu dozvoljena nikakva politička ili nacionalna okupljanja i dešavanja i da takvi neće biti posluženi".
"Poručujemo gospođi Florans Artman (a koja je pravosnažno osuđena pred Haškim tribunalom) i njoj sličnim inostranim dobročiniteljima, koji žele da nas uče čije su žrtve veće i čije suze više bole, da u našoj kući NISU DOBRODOŠLI", zaključuje se u saopštenju.

U te svrhe ove godine upregnuta je i bivša portparolka Haškog tribunala Florens Artman koja je u utorak posetila Prijedor i Banjaluku. Upravo njen dolazak izazvao je dosta kontroverzi, ali i manji incident u Prijedoru. Artmanova je, naime, medijima ispričala da konobar u jednom prijedorskom kafiću nije hteo da je posluži jer je na sebi imala belu traku. Osim toga, postavio joj je i pitanje "zašto još nije u zatvoru", aludirajući na situaciju oko hapšenja Artmanove u Hagu pre izricanja presude Radovanu Karadžiću.

Aktivisti sa belim trakama zatim su u centru Banjaluke belim platnom prekrili spomenik borcima poginulim u narodnooslobodilačkoj borbi, što je izazvalo zgražanje građana, a jedan od njih očitao je aktivistima pravu lekciju.

- Vi sa takvim nastupima nikada nećete biti dobrodošli u Banjaluku. Banjaluka je dobar grad i otvoren, ali budite samo realni, to tražimo od vas, da budete prema svima isti. Nemojte biti naklonjeni, samo Srbe optužujete - sasuo je Artmanovoj u lice ovaj Banjalučanin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online