Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.06.2016.
17:10
J. Arsenović - Vesti A

Uzalud nada u Srbiju?

Koliko je Republika Srpska ugrožena, a koliko se posvađane srpske vođe u Banjaluci bore za naklonost Beograda, samo su neke od dilema zbunjene beogradske čaršije nakon što je istog dana, u utorak, Aleksandar Vučić ugostio i Milorada Dodika i Mladena Ivanića, a u beogradskom Medija centru održan skup na temu "Paljenje Balkana: od Makedonije do Republike Srpske".

M. Karović
Kuca na otvorena vrata: Milorad Dodik

Po svemu sudeći, u pravu su i jedni i drugi, pa se otud iz Vučićevog kabineta, ali i sa Andrićevog venca, gde je predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe primio srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, poziva na pomirenje posvađane vlasti i opozicije u Banjaluci zarad jačanja pozicije RS u predstojećim nesigurnim vremenima za njen opstanak.

Prvi čovek RS Milorad Dodik izjavio je nakon razgovora sa Vučićem da RS nikada nije bila u većoj opasnosti da nestane, ali da on ima poverenje u Srbiju, odnosno u premijera Srbije i predsednika Nikolića. Od Srbije očekuje da stane uz Srpsku u svim okolnostima, a sudeći po saopštenju iz Nemanjine, Dodik kuca na otvorena vrata.

Hilari opasnost za RS

Komentarišući predstojeće predsedničke izbore u SAD, Dodik je rekao da bi dodatnu opasnost za RS predstavljala pobeda Hilari Klinton jer bi se "vratili svi oni koji su gradili karijere u BiH".
- RS u percepcijama onih koji su hteli da naprave svoje političke karijere, kao što su ljudi Klintona, ostaje ono ranije bila, a to je da je RS neka slučajnost koja vremenom treba da nekako iščezne i da ono što je se danas naziva RS bude prazna ljuštura u kojoj neće biti sadržaja - kaže Dodik.

- Srbija će uvek insistirati na opstanku i boljoj budućnosti srpskog naroda u RS, kao i na dobrim i prijateljskim odnosima sa BiH - diplomatski je poručio Vučić svom gostu.
Istovremeno, na pomenutom skupu o destabilizaciji Balkana okupljeni analitičari su se manje-više saglasili da je destabilizacija regiona očigledan proces i da su pojedine države izložene raznim vrstama mirnodopske agresije da bi se u RS i Makedoniji, a moguće je i u Srbiji, doveli na vlast oni koji su po volji Zapada.

- Za to imaju dva aduta - domaće izdajice i plaćenike Soroša i USAID-a i on-of pleme - Šiptare. Amerikanci ih uključuju i isključuju kad im odgovara, jer im ne odgovara stabilna Evropa, a još manje saradnja relaksirane Evrope i Azije - smatra analitičar iz Makedonije Milenko Nedelkovski.

On je napravio i poređenje sa doskorašnjim makedonskim premijerom Gruevskim i predsednikom RS.

- Skoro ista je priča u Makedoniji sa Nikolom Gruevskim, kao i u RS sa Miloradom Dodikom u koga narod ima poverenje, a to strancima ne odgovara - da narod ima svoga lidera - smatra Nedelkovski.

Postoji i druga percepcija iste činjenice - da se federalna vlast u Sarajevu, potpomognuta međunarodnom zajednicom, okomila na RS pre svega zbog korupcionaških afera koje se prebacuju Dodiku, a da navodnu ugroženost RS Beograd koristi da bi skrenuo pažnju svoje javnosti na probleme u sopstvenom dvorištu.

Samo su građani na gubitku

Aleksandar Popov smatra da su pomenutim sastankom svi politički akteri na dobitku.
- I Vučić sastankom sa Ivanićem balansira u odnosu na Dodika i međunarodnu zajednicu, Dodik ispada u pravu kada upozorava na navodnu opasnost za opstanak RS, Ivanić kao opozicija Dodiku dobija podršku Vučića. Samo su građani na gubitku - ocenjuje za "Danas" Popov.

- Vučić je najavom krvoprolića tokom mitinga opozicije u Republici Srpskoj pre mesec dana ne samo pružio podršku Dodiku, jer je uneo nemir u tamošnje građane i time donekle osujetio te demonstracije, već je i na domaćem terenu ostvario sopstveni profit tako što je sklonio fokus priče sa rušenja objekata u Savamali na navodno rušenje RS - ocenjuje za "Danas" direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Nametnuti zakoni

U Banjaluci navode da je međunarodna zajednica preko svog visokog predstavnika samo do 2006. godine donela 286 zakona i smenila više od 500 zvaničnika izabranih na legalan način, što je destabilizovalo poziciju RS i dovelo do promena samog karaktera Dejtonskog sporazuma.

Ako ne postoji opasnost po RS, otkud onda blage ili gotovo nikakve reakcije svetovnih vlasti u Sarajevu na izjavu muftije Huseina Kavazovića koji je pozvao svoje vernike da ne dozvole da u Srebrenici "zavlada vlah" ili banjalučkog biskupa Franje Komarice koji je stradanje ustaša na Blajburgu uporedio sa događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u BiH.

I dok Popov smatra da je Bakir Izetbegović, "verovatno nehotice", izjavom o tome da su iz Banjaluke proterani Bošnjaci i Hrvati dao vetar u leđa i Dodiku i Ivaniću i svima koji politički žive od tenzija, srpski član Predsedništva BiH Ivanić iznosi primere u kojima je očigledno preglasavanje na štetu srpskog naroda, kao što je odluka o proglašenju rezultata popisa iz 2013, što bi moglo da dovede do toga da Bošnjaci i zvanično imaju više od 50 odsto stanovništva.

Ostaje pitanje, da li će i srpska opozicija i vlast u Banjaluci, oličena u Dodiku, moći da se okupe oko minimuma zajedničkog nacionalnog interesa - opstanak RS, a da jedno drugom ne prebacuju epitete stranih plaćenika ili korumpiranih vlastodržaca, te kako će Beograd izbalansirati svoj odnos prema obe struje i svom samoproklamovanom statusu faktora mira i stabilnosti u regionu.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2016. 18:07
Mnogo je pogrešno očekivati bilo kakvu pomoć od Vučića i zvanične Srbije . Jednostavno Srbija je pod ozbiljnom okupacijom a Vučić je isturen ispred okupatora da radi za njih a ne za narod Srbije . Braćo iz Bosne okupite se oko Dodika jer su svi drugi korumpirani skotovi i prodače vas kao nas Vučić .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online